Proizvajalec najbolj znanega noža na svetu napovedal veliko spremembo

Magazin 08. Maj 202420:59 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Proizvajalec znamenitega švicarskega noža je napovedal veliko spremembo. Prvič v zgodovini obstoja podjetja bo izdelalo žepno orodje, a brez ključne funkcije.

Švicarski nož, ki ga poznamo predvsem v značilni rdeči barvi, že več desetletij velja za nepogrešljiv pripomoček. Znajde se v žepih številnih: od pohodnikov, tabornikov do igralcev golfa in astronavtov, poroča Guardian.

Proizvajalec ikoničnega žepnega noža Victorinox je nedavno za tuje medije potrdil, da razvija nov model večnamenskega orodja. Novi različici žepnega noža pa bo manjkala ključna funkcija. Ne bo imel rezila.

“Smo v zgodnjih fazah razvoja žepnih orodij brez rezil,” je za CNN dejal tiskovni predstavnik podjetja. Njihov namen ni nadomestiti zdajšnjih izdelkov, ampak razširiti paleto večnamenskega orodja.

Pravzaprav se podjetje na ta način odziva na “epidemijo kriminala z noži”. “Skrbi nas naraščajoča regulacija nožev zaradi nasilja v svetu,” je za Guardian povedal Carl Elsener, direktor družinskega podjetja. V nekaterih državah nože dojemajo kot orožje in ne kot orodje, je pojasnil. Tega si v podjetju ne želijo. Zato vse več pozornosti namenjajo razvoju in izdelavi funkcionalnih orodij, ki bodo specializirana za določene tipe kupcev, na primer za specifične športe ali aktivnosti na prostem.

Vodstvo podjetja je namignilo, da se spogleduje z razvojem praktičnega žepnega orodja za kolesarje. Podobno specializirano žepno orodje je pred tem izdelalo že za igralce golfa.

Vse ostrejša zakonodaja, na primer v Združenem kraljestvu, je odraz naraščajočega števila napadov z nožem. V skladu s tamkajšnjo zakonodajo lahko oseba v javnosti nosi le nož, ki ima zložljivo rezilo, krajše od 7,62 centimetra. Preostali noži so brez utemeljenega razloga, kot del narodne noše, prepovedani. Podjetje je moralo že v preteklosti prilagoditi svoje izdelke, med drugim po 11. septembru, ko se je njihova prodaja zmanjšala za 30 odstotkov.

Victorinox vsako leto proizvede približno deset milijonov žepnih orodij. Na voljo je približno 400 različnih vrst, med njimi takšna, ki imajo 73 funkcij. V vesolje so jih nosili celo Nasini astronavti. Prav vsaka od 400 različic pa je doslej imela vsaj eno rezilo, poroča Guardian. Kot kaže, ne bo več tako.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!