Zaradi “nepopisne gneče” minister javne uslužbence pozval, naj delajo od doma

Slovenija 08. Maj 202419:08 > 09. Maj 2024 05:31 6 komentarjev
Gneča
Foto: BOBO

Če ste med tistimi, ki morajo danes po opravkih ali v službo z avtom, se od doma odpravite "veliko prej kot običajno", opozarja Dars. Zaradi praznika v številnih evropskih državah bo današnji četrtek eden najbolj prometno obremenjenih dni v celotnem letu, izkušnje iz preteklih let so pokazale, da gre "običajno za nepopisno gnečo, ko avtocestni promet marsikje praktično obstane". Minister za javno upravo Franc Props je zato prisluhnil prošnji Darsa, ki skupaj z vladno skupino išče rešitve za gnečo na naših cestah. Javne uslužbence je pozval, naj delajo od doma.

Današnji četrtek bo od voznikov zahteval jeklene živce: kristjani namreč 40 dni po veliki noči obeležujejo praznik gospodovega vnebohoda, ki je v številnih evropskih državah — Avstriji, Belgiji, Nemčiji, na Nizozemskem in Češkem — dela prost dan. Prav tako se v delu Češke in Nemčije začenjajo počitnice, v Luksemburgu imajo kot edini v Evropski uniji zaradi Dneva Evrope dela prost dan.

Če temu prištejemo še številne delovne zapore po avtocestnem križu, je jasno, da bodo četrtek zaznamovale dolge kolone pločevine. Iz smeri Avstrije proti Hrvaški se bodo začele viti že zgodaj zjutraj, napovedujejo na Darsu, izkušnje iz preteklih let kažejo, da lahko vozniki gnečo pričakujejo praktično ves dan. Po polžje bo šlo predvsem na vpadnicah v Ljubljano in na ljubljanski obvoznici.

“Običajno gre za nepopisno gnečo, ko avtocestni promet marsikje praktično obstane,” so opozorili v dopisu, ki so ga v okviru delovne skupine za pripravo in spremljanje izvajanja ukrepov za omilitev razmer na prometnem omrežju okrog Ljubljane poslali ministrstvu za javno upravo.

Spomnimo, poleg omenjenega datuma je Dars v dopisu nanizal še tri druge kritične datume, ki nas čakajo v tem mesecu: 17. maj (gre za petek pred binkoštnimi prazniki), 20. maj (binkoštni ponedeljek) in 30. maj (praznik svetega rešnjega telesa). To so po njihovih besedah že tradicionalno med najbolj – če že ne najbolj – prometno obremenjeni dnevi v celotnem letu, zato so v vladni skupini ministrstvu za javno upravo predlagali, da bi na te dni svojim zaposlenim v čim večji možni meri omogočili delo od doma.

“Prvo napoved kritičnih dni je prevzel Dars, sicer pa bo za opredelitev načrta obveščanja delodajalcev o kritičnih dneh in priporočenem delu od doma zadolžen Nacionalni center upravljanja prometa (NCUP), ki organizacijsko spada v ministrstvo za infrastrukturo.” Spodbujanje dela od doma namreč ne bi veljalo zgolj za majske najbolj prometno obremenjene dni. Delovna skupina, ki jo je vlada ustanovila decembra lani, bi vzpostavila “dinamičen koledar kritičnih dni, ko bi bilo smotrno spodbujati delo na domu”.

Na Darsu voznike pozivajo, naj se od doma odpravijo “veliko prej kot običajno”, pred tem naj preverijo gostoto prometa na www.promet.si ali prek mobilne aplikacije Promet+.

Kje bodo delali od doma?

Javni uslužbenci lahko od doma delajo že zdaj, če in ko jim to omogoča narava dela. Vlada je namreč že avgusta 2022 sprejela usmeritve za hibridni način dela v organih državne uprave, ki med drugim upoštevajo okoljske in prometne cilje. Gre za model 1 + 2 + 2, ki ga prakticira tudi Evropska komisija, v praksi pomeni, da en dan na teden javni uslužbenec dela od doma, dva dneva dela v službi, dva dneva pa ali od doma ali v službi — odvisno od dogovora z nadrejenim in od narave dela.

Naj delajo od doma, je javne uslužbence zdaj dodatno pozval še minister Franc Props in tako ugodil prošnji Darsa. Priporočila so z ministrstva, ki ga vodi, poslali vsem preostalim ministrstvom, organom v sestavi ministrstev, vladnim službam in upravnim enotam. “Omenjeni način dela v javnem sektorju bo prispeval k omilitvi prometnih razmer in večji pretočnosti prometa na slovenskih avtocestah,” so pojasnili za N1.

Priporočila, naj zaposlenim omogočijo delo od doma, ne veljajo zgolj za danes, temveč za vse kritične dni, ki jih je Dars izpostavil.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so pojasnili, da že sicer na delovnih mestih, kjer to dopušča narava dela, omogočajo delo od doma v obsegu največ desetih dni na mesec. “Delo od doma si zaposleni v dogovoru z vodji in upoštevaje delovne obveznosti razporedijo sami. Pri tem lahko ustrezno načrtujejo tudi prometno najbolj obremenjene dneve.”

Dodali so, da zaposleni v službo lahko pridejo tudi predčasno, in sicer ob 6.30. “Ne glede na to je treba zagotavljati nemoteno izvajanje vseh nalog ministrstva, na primer uradne ure in sprejem strank, zato sočasna odsotnost vseh zaposlenih ni možna oziroma taka ureditev dela za zdaj ni predvidena,” so zapisali.

Tudi na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj pravijo, da imajo zaposleni že zdaj možnost delati od doma.

gneča na avtocesti
Foto: Aljaž Uršej/N1

Medtem so na ministrstvu za infrastrukturo, kjer so Darsovi pobudi še posebej naklonjeni, zaposlenim poslali pismo, da lahko danes — če jim to seveda omogočajo delovne obveznosti — delajo od doma. Tudi na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo so zaposlenim, glede na naravo dela ter obveznosti, predlagali, naj si delo od doma v tem mesecu prednostno razporedijo na prometno kritične dneve. “Na ta način se pri omogočanju dela od doma, kolikor je mogoče, prilagajamo tudi prometnim obremenitvam. Gre za enega od kratkoročnih ukrepov, poleg srednje- in dolgoročnih, ki bo prispeval k zmanjševanju zastojev na kritične dneve.”

Drugače pravijo na ljubljanski mestni občini, ki poleg številnih drugih institucij sodeluje v vladni skupini, ki išče rešitve za prometne kolapse. Kot je na svoji redni novinarski konferenci dejal župan Zoran Janković, delu od doma nasprotuje. “Ker moramo biti ljudem na razpolago, se z njimi srečati in pogovoriti. Če mi kdo razlaga, da lahko na enak način kot v službi dela od doma in prek Zooma, sem prestar, da bi temu verjel.”

Na preostalih ministrstvih na naša vprašanja niso odgovorili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje