Prvi milenijec postaja svetnik: bo zavetnik nečesa, kar uporabljamo vsak dan

Magazin 24. Maj 202410:12 6 komentarjev
beatifikacija Carla Acutisa v Assisijuu v Italiji
Svečanost ob beatifikaciji Carla Acutisa v Assisiju (Foto: PROFIMEDIA)

Papež bo za svetnika razglasil prvega milenijca. Mladenič, ki so mu nadeli vzdevek "božji vplivnež", bo zavetnik svetovnega spleta.

V Londonu rojeni najstnik, ki je zaradi svoje spretnosti pri širjenju nauka Katoliške cerkve na spletu postal “božji vplivnež”, bo postal svetnik, poroča britanski BBC.

Carlo Acutis je umrl leta 2006, star 15 let, in bo tako prvi milenijec (oseba, rojena od začetka osemdesetih do konca devetdesetih let prejšnjega stoletja), ki bo kanoniziran.

Acutis je bil beatificiran (razglašen za blaženega), kar je prvi korak k svetništvu, leta 2020, ko so mu v Vatikanu priznali prvi čudež. Čudež, ki se zgodi po smrti kandidata za blaženega, a z njegovim posredovanjem, je eden od pogojev za beatifikacijo. Običajno so to ozdravljenja, ki jih znanost ne more pojasniti, o njih pa se cerkveni dostojanstveniki posvetujejo z zdravniki. Čudež, ki so ga priznali Acutisu, je bila ozdravitev brazilskega otroka s prirojeno boleznijo trebušne slinavke.

Za razglasitev za svetnika pa je potreben vsaj še en čudež, ki se zgodi, potem ko je oseba že bila razglašena za blaženega. In po srečanju z vatikanskim oddelkom za svetništvo je papež Frančišek Acutisu pripisal tudi drugi čudež, ozdravitev univerzitetnega študenta v Firencah, ki je po poškodbi glave utrpel možganske krvavitve.

beatifikacija Carla Acutisa v Assisijuu v Italiji
Verniki, zbrani na svečanosti ob beatifikaciji Carla Acutisa v Assisiju (Foto: PROFIMEDIA)

“Božji vplivnež”

Carlo Acutis se je rodil 3. maja 1991 v Londonu, v premožni družini staršev italijanskega rodu. Čeprav starši niso bili verni, sta Carla zaradi tradicije dala krstiti. Kmalu po njegovem rojstvu se je družina preselila v Italijo.

Carlo je že kot otrok pokazal zanimanje za verske zadeve, obiskoval pa je tudi srednjo šolo, ki so jo vodile katoliške redovnice. Bil je aktiven v župniji, sicer pa je bil priljubljen tudi med vrstniki, igral je saksofon in bil navdušen nad računalništvom. Zato je na prošnjo duhovnika postavil spletno stran svoje župnije, leta 2004 pa je ustvaril tudi spletno stran, na kateri je želel popisati vse prijavljene evharistične čudeže in narediti seznam vseh od Cerkve uradno priznanih Marijinih prikazovanj. V projekt je vključil vso družino, stran pa je bila predstavljena 4. oktobra 2006. Zaradi tega projekta je dobil vzdevek božji vplivnež. Njegova spletna stran je bila prevedena v več različnih jezikov in je bila podlaga za razstavo, ki je potovala po vsem svetu.

Le nekaj dni pred predstavitvijo spletne strani pa so Carlu diagnosticirali akutno promielocitno levkemijo z majhno možnostjo ozdravitve. 12. oktobra je Carlo umrl v Monzi. Njegovo telo so leto po smrti prenesli v Assisi, kjer je potekala tudi njegova uradna beatifikacija.

Kdaj bo Acutis kanoniziran, še ni znano, po poročanju agencij pa bo po razglasitvi za svetnika zavetnik interneta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje