Radi pečete torte? Potem ta korak pri pripravi testa odslej izpustite

Magazin 28. Maj. 202208:00 > 08:10
Delite:
mešalnik
Foto: Profimedia

Morda se bo najprej zdelo nesmiselno, toda kmalu boste razumeli, kaj se dogaja. Rezultat pa bo lahko, puhasto testo.

Če ste že kdaj pekli torto, ste verjetno naredili tako: najprej ste kremasto vmešali maslo in sladkor. Ko je postalo maslo svetlo in puhasto, ste dodali jajca, enega po enega. Nato tekoče in na koncu še suhe sestavine. Čeprav z metodo ni nič narobe, pa se lahko zgodi, da boste maso prekomerno mešali, zaradi česar je lahko testo na koncu “težko”.

Predstavljajte si, da obrnete vrstni red. Namesto z maslom in sladkorjem torej začnite z mešanjem suhih sestavin. Gre za tehniko, pri kateri je skoraj nemogoče zgrešiti in tako profesionalna pekovka in avtorica kuharskih knjig Rose Levy Beranbaum pripravlja vse svoje torte, pišejo na strani epicurious.com. Svojo tehniko (angl. reverse creaming) je prvič predstavila leta 1982 v reviji Cook’s Illustrated, toda tehnika je postala zares priljubljena leta 1988, ko je bila objavljena v izdaji The Cake Bible.

Kot je povedala za epicurious.com, je o tehniki prvič brala v komercialnih knjigah o peki. Toda metoda ni bila primerna za pripravo z maslom, zato se je odločila, da ustvari svojo. “Po številnih poskusih sem odkrila, da bo maslo, ki je prave temperature – med 18 in 24 stopinjami Celzija – delovalo odlično.” Hitreje, boljše in lažje bo zmešati testo. Vse skupaj vzame deset minut in vsakič je rezultat popolna torta.

Tako torto pripravi Beranbaumova:

Z mešalnikom najprej zmeša suhe sestavine. Če uporabljate ročni mešalnik, naj bo posoda dovolj velika, sicer boste imeli moko povsod, le v posodi ne.

Nato doda maslo – to mora biti sobne temperature! –, skupaj z majhno količino mokrih sestavin, le toliko, da se maslo lažje vmeša, in nato stepa 90 sekund.

Preostale sestavine zmeša v drugi posodi in jih v treh delih doda suhim sestavinam. Testo je po tem postopku težko prekomerno mešati, toda pri mešanju kljub temu previdno – tudi premalo zmešano testo bo trdo in na sredini rahlo pogreznjeno, razlaga strokovnjakinja.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar