Rastline, ki z vrta odganjajo kače

Magazin 14. Jun 202305:50 0 komentarjev
belouška, kača
Belouška/PROFIMEDIA

Čeprav so kače na vrtu lahko koristne, ker preganjajo škodljivce, jih številni ne vidijo radi. Preberite, katere rastline vam jih pomagajo odvrniti.

Imate prekrasen vrt, potem pa nekega dne na njem zagledate kačo. Prizor kot iz Svetega pisma, ki si ga marsikdo ne želi videti, čeprav so kače tudi koristne in uspešno preganjajo škodljivce, kot so miši in voluharji. V ljudeh namreč obstaja prastari strah pred temi plazilci. Kače na vrtu sicer niso zelo pogoste, saj se ljudi po navadi izogibajo, poleg tega jih z vrtov odganjajo jazbeci, lisice, psi, pa tudi nekatere ptice in celo rastline.

Kot pravi Lindsay Hyland, vrtnarka in ustanoviteljica portala za organsko vrtnarjenje Urban Organic Yield, pa ne obstaja samo ena “čarobna rastlina”, ki bi pregnala vse kače. “Različne rastline imajo različne lastnosti, ki so kačam všeč ali pa jim niso, tako da je vse skupaj odvisno od vrste kače, ki jo želite odgnati, pa tudi od okolice vašega vrta.”

Georgina Ushi Philips, veterinarka s Floride in strokovnjakinja za plazilce, pa pravi, da lahko rastline, ki odvračajo kače, razdelimo v dve skupini. V eni so tiste, ki kačam otežujejo ali preprečujejo plazenje, v drugi pa tiste, ki kačam smrdijo ali vsaj ne dišijo lepo. Pa poglejmo, katere so tiste, ki bodo kače odvračale.

taščin jezik, sanseverija, sobne rastline,
Taščin jezik (Foto: PROFIMEDIA)

Taščin jezik

Morda je v tem kontekstu zanimivo, da pri nas povečini sobno rastlino Angleži imenujejo kačja rastlina (“snake plant”), vendar njen naziv najverjetneje izhaja iz njenih dolgih in suličastih listov. “Velikokrat ljudje menijo, da je prav oblika listov tista, ki kače odbija, vendar dokazov o tem nisem našla,” pravi Phillips. Namesto tega, pravi, so verjetno ostri in trdi listi tisti, ki kače odvračajo in se rastlini izogibajo. Dobra stran je tudi, da so sansevierije, kot jim še pravimo, doma z Madagaskarja ter navajene suhega okolja, tako da so zelo nezahtevne.

bodika, božje drevesce, rastlina, vrt
Bodika (Foto: PROFIMEDIA)

Bodika/božje drevesce

Poznate jo po živo rdečih jagodah in nazobčanih, bodečih listih. Prav ti so tisti, ki kače odvračajo. “Kače se izogibajo nazobčanim ali bodečim površinam,” pravi Phillips. Da bi kače še manj rade prihajale na vaš vrt, predlaga, da površine okoli gred ali po dvorišču posujete z bodikinimi listi.

krizanteme, rože, vrt
Krizanteme (Foto: PROFIMEDIA)

Krizanteme

Že dolgo niso več rože za grobove, ampak tudi lep dodatek vašemu vrtu. In zelo dobro odganjajo kače, pravi Hyland.

“Veliko rastlin odvrača kače, najuspešnejše pa so tiste, ki vsebujejo bolhača,” dodaja. Gre za kemikaliji estra piretrin in cinerin, ki sta naravna insekticida, imenovana tudi bolhač, in odvračata zajedalce, kot so stenice, bolhe in uši. Mednje sodijo tudi nekatere vrste krizantem, ki jih prav tako imenujejo bolhači. Najbolj znan je dalmatinski bolhač, ki je vrsta krizanteme, zelo podobna ivanjščici ali veliki marjetici. “To naravno kemikalijo vsebuje cvet krizantem in je za kače smrtonosna,” pravi Hyland. Krizanteme pa bodo uspešno odganjale tudi mravlje in listne uši, če rastline poškropite s pripravkom iz njihovih cvetov.

vrtni ognjič, vrt, rože
Vrtni ognjič (Foto: PROFIMEDIA)

Vrtni ognjič

Še na eno rožo z močnim vonjem opozori Hyland. “Vrtni ognjič okoli sebe širi močan vonj, ki ga veliko kač ne prenaša, in se bodo zato izogibale območjem, kjer rase,” pravi. Prav tako kot krizanteme je tudi dober repelent za žuželke. “Posadite ga na robovih vrta ali na predelih, od koder želite kače odgnati,” pa priporoča vrtnarka Benita Middleton.

navadni pelin, vrt
Navadni pelin (Foto: PROFIMEDIA)

Pelin

“Kače ne prenašajo vonja po pelinu,” je za portal Best Life povedal Granger McCollough, ki se sicer ukvarja s prodajo vrtnih žarov in kuhinj.

“Če imate ali nameravate imeti velik vrt na območju, kjer živijo kače, vedno priporočam, da na robovih teras ali vrta posadite pelin. Poleg tega, da kačam ne diši, jih ta sorazmerno velika rastlina lahko tudi fizično ovira pri gibanju. Sicer pa pelin odvrača tudi mnoge žuželke, celo čebele, piše N1 Zagreb.

bazilika, vrt, rastlina, dišavnica
Bazilika (Foto: PROFIMEDIA)

Bazilika

Številni imajo radi baziliko – v pestu, koktajlih, na pici ali testeninah – predvsem zaradi prijetnega vonja. Prav ta pa kačam smrdi in jih odvrača. “Če se bojite, da bi kače prišle v vašo hišo, lahko na teraso ali v notranje prostore postavite lončke z baziliko,” svetuje McCollough.

česen, vrt
Česen (Foto: PROFIMEDIA)

Česen

Bazilika in česen gresta z roko v roki v italijanski kuhinji. Morda pa tudi pri odganjanju kač z vrta. “Nekateri ljudje verjamejo, da česnov močni vonj odvrača kače,” pravi Middleton. “Sajenje česna na vrtu ali njegovem robu ali pa uporaba pršil na osnovi česna lahko do neke mere odvrne kače,” dodaja.

llimonska trava, vrt
Limonska trava (Foto: PROFIMEDIA)

Limonska trava

Še ena rastlina, ki uspešno odvrača žuželke, naj bi bila uspešna pri odganjanju kač. Gre za limonsko travo. Bryan Clayton, direktor podjetja GreenPal, pravi, da aromo limonske trave pogosto uporabljajo v repelentih za insekte, še piše N1 Zagreb.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!