Raziskava: Kakšne so modne in nakupovalne navade Slovencev med prazniki

Magazin 19. Dec 202213:15
raziskava o praznični modi
Profimedia

Raziskava med slovenskimi modnimi potrošniki je pokazala, da skoraj polovica vprašanih za božič in silvestrovo raje kot modna in svečana oblačila obleče udobna.

Tako izbira darila za najdražje kot izbira prave praznične modne kombinacije je lahko v tem decembrskem času hkrati veselje kot največja nočna mora. Za tiste, ki jim praznično nakupovanje povzroča sive lase, je lahko božično-novoletna raziskava platforme Glami tista, ki prinaša številna zabavna dejstva in ideje za darila. Ko pomislimo na božično opravo, nam običajno najprej pride na misel božični pulover s katerim od tradicionalnih vzorcev in klišejskih motivov. Takoj za njimi so tople in udobne nogavice. Kar 71 odstotkov vseh sodelujočih v raziskavi ima v domači garderobi božični pulover, 58 odstotkov vprašanih pa premore vsaj en par nogavic s praznično tematiko. Kljub priljubljenosti božičnih puloverjev raziskava kaže, da je večina slovenskih potrošnikov ljubiteljev elegantnih prazničnih oblačil.

raziskava o praznični modi
Profimedia

Prazniki so tisti čas v letu, ko lahko vsakemu videzu dodamo nekaj več bleščečih detajlov. Sicer pa se letos 35 odstotkov Slovencev raje odloči za udobna oblačila, kot sta pižama in mehak pulover, praznike pa bodo preživeli doma v družbi najbližjih. Kljub temu jih bo veliko, kar 43 odstotkov, za božično-novoletne praznike izbralo bolj glamurozno in bleščečo opravo. Zelo majhen odstotek vprašanih, zgolj 3 odstotki, pa se namerava za novoletno zabavo obleči v smešne kostume.

raziskava o praznični modi
Profimedia

Bleščice, iskrice, radost in veselje so zaščitni znaki božično-novoletnega časa, največja tradicija pa je obdarovanje najdražjih. Čeprav gre za čudovit običaj, si moramo priznati, da je lahko nakup darila za prijatelje in družino vse prej kot preprosta naloga. 42 odstotkov sodelujočih v raziskavi Glame je povedalo, da običajno napišejo seznam želja, saj želijo s tem sebi in Božičku olajšati izbiro. Vendar pa je 54 odstotkov vprašanih Slovencev dejalo, da tovrstnih seznamov ne pišejo, saj jih ima večina (56 odstotkov) raje presenečenja. Po drugi strani kar 17 odstotkov anketirancev seznama ne dela, saj preprosto ne vedo, kaj si želijo za praznike. Da je vsaka pomoč pri pripravi presenečenj dobrodošla, priča podatek, da kar 32 odstotkov Slovencev prejme darila, ki jim niso všeč, a jih kljub temu obdržijo kot spomin na drago osebo. Po drugi strani tretjina vprašanih na splošno vedno prejme darila, ki so jim všeč.

raziskava o praznični modi
Profimedia

Da se pri izbiri darila ne boste zmotili, vam bo koristil podatek, da je za kar 82 odstotkov vprašanih nov par nogavic vedno dobra ideja. To je najvišji odstotek med vsemi evropskimi državami, ki so sodelovale v raziskavi, kar kaže na to, da Slovenci za praznike radi dobimo nogavice. Le 13 odstotkov jih je odgovorilo, da imajo dovolj nogavic za božič, zato bodite vseeno previdni, komu jih kupujete. 28 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da za božično-novoletne praznike običajno ne prejmejo nogavic, zato jih kakšen par pod božičnim drevescem verjetno ne bo motil. Zdi se, da sta en ali dva para (za 24 do 29 odstotkov vprašanih) najpogostejše število nogavic, ki jih Slovenci dobimo v dar med prazniki.

raziskava o praznični modi
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.