Raziskava: Modrooki ljudje imajo enega samega skupnega prednika

Magazin 24. Apr 202209:30
deklici
Profimedia

Raziskava je pokazala, da ljudje z modrimi očmi izvirajo iz enega samega skupnega prednika. Ali to pomeni, da so vsi modrooki ljudje v daljnem sorodstvu?

Ekipa znanstvenikov z univerze v Københavnu je izsledila genetsko mutacijo, ki se je zgodila pred šest do deset tisoč leti in je razlog za modro barvo oči vseh ljudi, ki danes živijo na tem planetu.

“Izvirno smo imeli vsi rjave oči, vendar je genetska mutacija, ki vpliva na gen OCA2 v naših kromosomih, povzročila spremembo, ki je dobesedno ugasnila sposobnost ustvarjanja rjavih oči,” je povedal prof. Hans Eiberg z oddelka za celično in molekularno medicino.

Gen OCA2 je vpleten v barvo oči, in sicer tako, da sodeluje pri nastanku melanina, pigmenta, ki daje barvo našim očem, lasem in koži. Vendar sprememba ne omejuje nastanka melanina v celoti, temveč le v šarenici. Gre torej za zelo specifičen učinek.

Variacijo v barvi oči od rjave do zelene je mogoče razložiti s količino melanina v šarenici, toda modrooki posamezniki imajo le majhno stopnjo variacije v količini melanina. “Iz tega lahko sklepamo, da so vsi modrooki povezani z istim prednikom,” pravi prof. Eiberg. “Vsi so podedovali isto ”stikalo” na popolnoma istem mestu v svojem DNK.”

Vir: news.ku.dk

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.