Raziskava: Pomanjkanje spanja v otroštvu lahko vpliva na razvoj in možgane

Magazin 09. Avg 202217:30 0 komentarjev
otroci
Profimedia

Pomanjkanje spanca v otroških letih lahko sčasoma pusti posledice na kognitivnem razvoju in možganih, potrjujejo izsledki nedavnih raziskav.

Nedavna raziskava Univerze v Marylandu (UMSOM) je odkrila, da lahko pomanjkanje spanca pri otrocih pusti posledice na možganih.

Raziskovalci so odkrili, da je pomanjkanje spanca povezano s kognitivnimi težavami v razvoju, mentalnimi problemi in sivimi conami v posameznih predelih možganov. Po njihovi raziskavi sodeč, naj bi osnovnošolci, ki spijo manj kot devet ur na noč, v prihodnosti lahko imeli več težav s spominom, inteligenco in dobrim počutjem v primerjavi s sovrstniki, ki spijo več oziroma dovolj. Pomanjkanje spanca v otroških letih bi tako po mnenju raziskovalcev lahko vplivalo na pojav depresije, anksioznosti in impulzivnih vedenj v odraslih letih. S primanjkljajem spanca povezujejo tudi težave z odločanjem in sprejemanjem odločitev.

Otrok in spanje
Profimedia

”Otroci, ki spijo manj kot 9 ur na noč, so imeli ob začetku raziskave manjši volumen v posameznih področjih možganov, povezanih s pozornostjo in spominom, v primerjavi s sovrstniki z zdravimi spalnimi navadami,” pojasnjuje profesorica diagnostične radiologije in nuklearne medicine na UMSOM Ze Wang, avtorica študije.

Otroci potrebujejo 9 do 12 ur spanca na noč

V raziskavo je bilo vključenih več kot 8.300 otrok, starih od 9 do 10 let, raziskovalci pa so podatke zbirali v obdobju dveh let. Gre namreč za eno najdlje trajajočih študij pod okriljem ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje na ameriških tleh. Strokovnjaki sicer priporočajo staršem, da otroci med 6 in 12 letom spijo od 9 do 12 ur na noč za optimalno počutje in zdravje.

»Spanje lahko med otroštvom, natrpanim z aktivnostmi in nalogami, pogosto spregledamo. Zdaj je jasno, kako pomembno je v resnici za otrokov razvoj,” so prepričani znanstveniki.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.