Zakaj si je dobro privoščiti popoldanski spanec?

Magazin 02. Sep 202217:30
Dremanje
Profimedia

Popoldanski spanec ali t. i. krepčilni dremež je v resnici pomemben, pravi študija.

20-minutni krepčilni dremež izboljša produktivnost in tudi popoldanska oziroma večerna vadba je lahko po njem učinkovitejša.

Na Univerzi Bristol pa so objavili manjšo študijo, ki dodaja še en dober razlog za popoldanski spanec. Pomagal naj bi pri procesiranju nezavednih informacij v naših možganih, kar vodi k jasnejšemu razmišljanju, ko so pred nami težke odločitve.

Preprosto povedano: bolje se lahko odločamo.

V študiji je sodelovalo 16 zdravih posameznikov, ki so opravili dve nalogi: pri prvi je šlo za “prikrit” glavni test, v okviru katerega so udeležencem predstavili osnovne besede, v naslednjem koraku pa so se morali ti kar najhitreje odzvati in določiti, ali bo cilj pozitivna ali negativna beseda. Za določitev so imeli na voljo največ 5 sekund.

Da bi ugotovili, ali na učinkovitost odločanja vplivajo zavestni duševni procesi pred in med spanjem, so bile udeležencem podrobnosti testa prikrite.

Pri drugi nalogi ali kontrolnem testu so se morali udeleženci odzvati vsakič, ko so na zaslonu videli rdeč ali moder kvadrat. Nato si je ena skupina pred naslednjo nalogo privoščila 90-minutni spanec, medtem ko je druga ostala budna.

Raziskovalci so s pomočjo elektroencefalograma (EEG) beležili aktivnost možganov pred počitkom in po njem.

Rezultat?

Pri tistih, ki so si privoščili spanec, se je izboljšala hitrost procesiranja informacij v podzavesti.

Vse informacije, ki jih dobite čez dan, možgani učinkoviteje obdelajo, medtem ko spite, kar pomaga pri oblikovanju jasnejših odločitev, ko se zbudite.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.