Raziskovalci so odkrili formulo, kako v le nekaj minutah uspavati dojenčka

Magazin 03. Nov 202213:30
otrok v narocju
Profimedia

Cilj raziskave je bil predvsem pomagati manj izkušenim staršem.

Raziskovalci z japonskega centra RIKEN (Center for Brain Science) so odkrili formulo, kako hitro uspavati dojenčka, ki neutolažljivo joče. Rezultat raziskave je bil objavljen v reviji Current Biology in ta razkriva, kako pomembno je dojenčka nositi, namesto da ga preprosto držimo v naročju.

V nizu testov so dojenčke posneli s kamero ter jim merili srčni utrip, medem ko so njihove mame preizkušale različne metode nošenja in umirjanja. Vključeno je bilo nošenje, vožnja z vozičkom in držanje otroka v naročju.

Rezultat?

Jokajoči dojenčki so se najhitreje umirili in zaspali, če je mati najprej z dojenčkom tesno ob telesu v enakomernem ritmu 5 minut hodila in takoj za tem s spečim otrokom v naročju še 8 minut mirno sedela ter ga šele nato odložila v posteljico.

Najbolj je speče dojenčke vznemirila ravno ločitev od mame. Odločilno je torej bilo, da se je po hoji ohranil telesni stik, vse dokler ni dojenček dovolj globoko zaspal.

Vendar pa je, kot je pojasnil glavni avtor študije Kumi Kuroda, ta trik deloval le pri jokajočih dojenčkih. Če je bil dojenček že miren, tega učinka ni bilo.

Za veliko staršev morda ni presenetljivo, da ima lahko kombinacija hoje in mirnega sedenja tak učinek. A, kot pravijo raziskovalci, je bil cilj raziskave predvsem pomagati manj izkušenim staršem.

Pri tem seveda ne gre pozabiti, da proces morda ne bo vedno deloval v 13 minutah, da ima vsak dojenček svoj značaj in da so razlogi za jok zelo različni. Vendar velja poskusiti.

Znanstveniki medtem pozornost že usmerjajo na nadaljnje raziskave na tem področju.

Raziskava: www.riken.jp

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.