Razlogi, zakaj se pojavijo akne okrog ust – na nekatere verjetno niste pomislili

Magazin 03. Mar 202315:15
akne
Profimedia

Obstaja kar nekaj razlogov, zakaj imate okrog ust akne. Ste pomislili na vse? Morda lahko težavo hitro rešite.

Ko se akne pojavijo po najstniških letih, gre običajno za večjo težavo in jih ne moremo več pripisati puberteti. Tokrat bomo ugotovili, zakaj se pojavijo okrog ust.

Če se spopadate z aknami okrog ust in na spodnjem delu obraza, se prepričajte, ali ni morda kriv kateri od teh razlogov:

Draženje kože in zamašene pore

Če ne skrbite za čiščenje por in vlaženje kože, se pore zamašijo in kot rezultat imate mozolje. Tudi drugje po koži so zamašene pore krive za nastanek mozoljev, zato redno izvajajte čiščenje in nego. Koža ve, kdaj se vam ne ljubi …

Vaš balzam za ustnice ali šminka

Uporabljate odišavljen balzam za ustnice? Ali pa ste zamenjali šminko? Očitno vaša kozmetika vsebuje sestavine, ki koži ne ustrezajo in jo dražijo. Koža bo odgovorila z aknami, ustnice pa tudi ne bodo ravno navlažene, lahko celo opazite kakšno reakcijo.

Zobna pasta

Zagotovo niste pomislili, da bi bila za akne kriva zobna pasta, saj je namenjena čiščenju in pričakujemo, da ne bo vsebovala sestavin, ki ne ustrezajo telesu. Vendar preverite, ali se med sestavinami skriva natrijev lavril sulfat –  če se, izdelka ne uporabljajte. Lahko se skriva tudi v šamponih, gelih za prhanje, izdelkih za nego obraza …

Uporablja se za vzdrževanje motorjev tovornjakov in ni primerno, da ga nanašate na obraz.

Hormoni

Hormonske akne se pogosto pokažejo na bradi in okrog ust. Če imate težave z aknami večinoma na tem predelu obraza, je vredno preveriti, ali vam delajo težave hormoni. Sebum maši pore, zato nastanejo mozolji. To je vzrok tudi aken med puberteto, nosečnostjo, menstruacijo, menopavzo …

Telefon

Če še ne, morate začeti spremljati, kaj vse se čez dan dotakne vašega obraza. Tu merimo predvsem na telefon, kjer se naberejo vse vrste nečistoč, ki jih prislonite na kožo in jim omogočite, da naredijo škodo. Redno čistite svoj telefon in ga poskušajte držati tako, da se ne bo dotikal obraza. Za klice lahko uporabite tudi slušalke.

Blazina

Za akne je lahko kriva blazina v postelji ali na kavču, če pogosto spite tam. Če je vaša koža nagnjena k aknam, jih lahko blazina še spodbudi. Večkrat zamenjajte in operite prevleko za blazino. Pri mastni koži je to dobro narediti najmanj enkrat na teden ali večkrat, če še ne opazite izboljšanja.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.