Recept: okusna sarma, primerna tudi za vegetarijance

Magazin 30. Dec 202108:00 0 komentarjev
vegetarijanska sarma
Profimedia

V številnih gospodinjstvih okrog novega leta zadiši po sarmi, odlični zeljnati jedi, ki ima številne zveste privržence.

Marsikdo si božično-novoletnih praznikov ne predstavlja brez klasičnih jedi, ki se znajdejo na mizah v številnih domovih: raznih piškotov, tatarskega bifteka, pečenke, francoske solate in okusnih narezkov. Po tem, ko vstopimo v novo leto, pa številni prisegajo na okusno jed iz zelja – sarmo. Ta je postala že prava klasika tudi v slovenski kulinariki.

Obstajajo mesne različice te priljubljene jedi, pa tudi vegetarijanske, ki so prav tako zelo okusne. Pomembno je izbrati dobre sestavine, s pomočjo katerih pripravimo brezmesno različico sarmic.

Če se navdušujete nad zelenjavnimi jedmi, se lahko preizkusite v pripravi okusne vegetarijanske sarme, zapečene v pečici.

Sestavine za 4 osebe:

  • 8 velikih listov svežega zelja
  • 100 g kuhanega riža
  • 4 drobno nasekljane mlade čebule
  • 1 strt strok česna
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • pol skodelice rozin
  • 2 žlici narezanih mandljev
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 skodelica zelenjavne juhe
  • 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja
  • pol žlice mletega cimeta
  • 1 žlica kumine, sol, poper

Sestavine za omako:

  • 4 žlice jogurta
  • 1 žlica mlete kumine
  • 1 žlica nasekljane sveže mete

Priprava:

Pečico segrejemo na 190 °C. Pekač premažemo z oljem. Zeljne liste oparimo v vreli vodi, da se zmehčajo, nato jih odcedimo in izrežemo trdi del oziroma stržen.

Nadev pripravimo tako, da v velikem loncu segrejemo olje, dodamo mlado čebulo in česen, ki ju pražimo pri srednji temperaturi. Dodamo paradižnikov koncentrat, rozine, mandlje, kumino, cimet, peteršilj, riž, potem vse dobro premešamo. Nadev umaknemo z ognja in pustimo, da se malce ohladi.

Na zeljni list damo nadev, zavijemo in oblikujemo sarmo. Oblikovane sarme polagamo v globlji pekač, stran, ki je zavita, naj bo obrnjena navzdol. Ko jih zložimo, prelijemo z jušno osnovo. Pred peko pekač prekrijemo s folijo ali pokrovom. Pečemo do 25 minut.

V tem času lahko pripravimo jogurtovo omako: v skodelici zmešamo jogurt, kumino in meto. Sarme z omako prelijemo, tik preden jih postrežemo. Dober tek!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!