Recept: Slana pita “gužvara” je lahko odlična priloga

Magazin 16. Nov 202207:30
pita
Foto: Profimedia

Priprava pite, ki se imenuje "gužvara" (pri nas bi ji morda lahko rekli zmečkanka), je zelo preprosta in hitra, okus pa je odličen.

Pita gužvara je jed, ki je po okusu podobna sirovemu bureku, a je njena priprava hitrejša in predvsem preprostejša. Lahko je samostojna jed, ob kateri postrežemo samo solato, pa tudi priloga k mesnim jedem. Je odlična rešitev za takrat, ko nimate veliko časa za kuhanje.

Sestavine, ki jih boste potrebovali, so:

  • zavitek vlečenega testa (500 g)
  • 4 do 5 jajc
  • 400 g skute ali mladega sira
  • 2 lončka grškega jogurta
  • 150 ml mleka
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 100 ml olja
  • sol in poper po okusu

V zmes lahko dodate tudi zelenjavo, ki vam je všeč – morda polovico pora, ki ga nasekljate, ali pest blanširane mlade špinače, blitve … Okus bo še boljši.

pita
L. B.

Priprava:

Najprej pripravite zmes: skuto, jajca, jogurt in mleko zmešajte z metlico. Dodajte olje, pecilni prašek, sol in poper (in kakšno zelenjavo – po želji) in še enkrat vse skupaj zmešajte. Vlečeno testo vzemite iz ovoja in ga raztegnite. Vzemite štiri liste in z njimi pekač obložite z vseh strani – tako, da polovico testa položite na dno, polovica pa naj visi čez rob. En list testa pustite ob strani, potrebovali ga boste na koncu.

Nato vzemite list vlečenega testa, za zmečkajte in pomočite v maso. Ko je testo dobro namočeno, ga vzemite ven in položite (zmečkanega in namočenega) v pekač. To z listi ponavljajte, vse dokler ne porabite mase. Nato vse skupaj prekrijte z listom, ki ste ga dali na stran. Pokapajte ga z oljem in razmažite.

Vrh prekrijte z listi, ki gledajo čez pekač. Pokapajte z malce olja in razmažite s čopičem. Pito pecite okrog 30 minut na 200 do 220 stopinj Celzija (odvisno od pečice). Če se vam bo zdelo, da se je zgoraj preveč zapekla, malce zmanjšajte temperaturo in pokrijte z aluminijsko folijo ter pecite do konca. Ko je pita pečena, jo samo poškropite z malce vode in počakajte, da se nekoliko ohladi. Razrežite jo in postrezite. Dober tek!

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.