Rekordna cena za redek model luksuzne torbice Hermes Grace Kelly

Magazin 05. Nov 202214:30
hermes grace kelly najdražja torba
Profimedia

Ni presenetljivo, da ikonični torbici Hermès Birkin in Kelly prevladujeta na seznamu torb, ki podirajo rekorde na dražbah. Prav tako ni presenetljivo, da so Hermès Himalaya in manjše torbice Hermès pogosto na vrhu cenovnih lestvic. Medtem ko so bili cenovni rekordi podrti na več območjih, Hongkong ostaja vodilni pri prodaji najdražjih torb.

Redka izvedba torbe Hermes, poimenovana po filmski zvezdnici Grace Kelly, je bila na dražbi prodana za rekordnih 352.800 evrov. To je največja vsota, ki jo je iztržila luksuzna torba v zgodovini prodajnega salona Sotheby’s, ki je torbo prodal na dražbi v Parizu. Krokodilja koža v biserni barvi na torbi Himalaya Retourne Kelly 25 je bila skoraj trikrat višja od ocenjene. Presegla je vrednost od 100.000 do 120.000 € za več kot 230.000 €. Torba, ki je bila prvotno znana kot sac à dépêches, je bila preimenovana po zvezdi, potem ko so Grace Kelly leta 1956 videli nositi to torbo. Notranjost je iz kozje kože in se ponaša z bisernim odtenkom, ki spominja na zasnežene vrhove Himalaje in je bil narejen v (kar je Sotheby’s opisal kot) zelo majhnih količinah.

hermes grace kelly najdražja torba
Profimedia

Prejšnji evropski rekord je postavila Hermès Himalaya Birkin 35, ki je bila leta 2019 prodana za okoli 206.750 dolarjev. Višje cene so bile plačane za torbe v Veliki Britaniji, čeprav je tam rekord zdaj pod evropskim in znaša nekaj več kot 300.000 dolarjev za torbo Neige Faubourg Birkin. Sothebyjev najdaljši rekord na dražbah torbic pripada Hermès Ombre Lizard Birkin 25, ki je bila marca 2020 prodana za 137.500 dolarjev na dražbi v New Yorku. Ombre Lizard torbic je še naprej izjemno malo na trgu in ta Birkin iz leta 2019 je bila odličen primer z vrhunsko barvo. Vsaka torba Ombre Lizard, ki jo pogosto primerjajo s Himalajo, ima edinstven vzorec.

najdražja torba
Profimedia

Sotheby’s je aprila 2022 postavil rekord za katero koli usnjeno Birkin torbo, prodano na dražbi. Verjetno edinstven primerek Birkin 25 s kovinskim srebrnim ohišjem Chevre in kovinskimi bronastimi obrobami za 136.490 dolarjev je bil prodan v Hongkongu. Redek kos iz leta 2005 je podrl prejšnji rekord 126.000 dolarjev, ki ga je decembra 2021 postavila hišna hiša Sotheby’s s povsem srebrno kovinsko Birkin 25. Poleg Hermes torb so podobno visoko cenjene tudi torbe modne hiše Chanel, ki zato veljajo za dobro investicijo. Prelomna prodaja kolekcije modne ikone Karla Lagerfelda je napovedala številne pomembne trenutke. Ena od teh je bila prodaja oblikovalčeve osebne torbe Biarritz iz usnja črnega aligatorja za rekordno ceno 106.350 dolarjev decembra 2021. Nobena Chanelova torba se ni približala tej številki na dražbi in nobena naj je ne bi kmalu presegla.

najdražja torba
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.