Renaultov mini avtodom z električnim pogonom

Magazin 29. Avg 202213:15 0 komentarjev
Renault
Renault

Pri Renaultu so ugotovili profitabilnost trga avtodomov in predstavili Trafica SpaceNomad. Zdaj je na vrsti manjši Kangoo. Toda na svojstven način.

Dobičkonosen trg v avtodome spremenjenih kombijev so že dolgo tega odkrili pri Volkswagnu in Mercedesu, pred kratkim tudi pri Fordu. In zdaj je v tem segmentu vse bolj dejaven tudi Renault. Pred kratkim so predstavili model SpaceNomad na osnovi Trafica z dvižno platneno streho in štirimi ležišči ter vsem nujnim udobjem. Zdaj so pri Renaultu naredili še korak naprej, morda celo dva. Predstavili so namreč koncept prostočasovnega modela Hippie Caviar Motel kot drugo dejanje svoje strategije izdelkov za prosti čas. Tudi serijski SpaceNomad (na fotografiji spodaj) je namreč svojo pot začel kot koncept Hippie Caviar Hotel.

Renault Trafic SpaceNomad
Renault

Hippie CaviarMotel je zasnovan na osnovi novega Kangooja s podaljšano osnovo (L2). Že to pove, da gre za skromnejši model, ki ne ponuja vsega udobja, saj je to model z 4,9 metra dolžine in 1,6 širine. Pri Renaultu pravijo, da je model opremljen z eno posteljo in odlagališči. V serijski izvedbi bo tudi ta model, tako kot številni konkurenčni modeli, verjetno dobil izvlačljiv kuhinjski del s štedilnikom, hladilnikom in koritom ter še kak priboljšek (tuš, na primer).

Za pogon tokrat – električni motor!

Že zdaj pa je jasno, da je Hippie zasnovan na različici z električnim pogonom. Gre za model E-Kangoo, ki ga poganjata motor z 90 kW ter baterija, ki zmore shraniti za 78 kWh energije. To bi naj bilo dovolj za do 285 km, potem pa je mogoče baterijo polniti na izmenični tok z močjo 22 kW ali z enosmernim z močjo do 80 kW. S takim pogonom in kompaktnimi merami se mini avtodomu odpirajo nove možnosti, hkrati pa je jasno, da bo moral bodoči lastnik dobro naštudirati pot in polnilno infrastrukturo za daljšo pot v neznano. S tem pogonom bo torej bolj namenjen ljubiteljem športov v naravi.

Renault Hippie CaviarMotel
Renault

Ta prototip se povsem vklaplja v Renaultovo strategijo  zmanjševanja ogljikovih izpustov skozi celotno življenjsko obdobje vozila, tudi zahvaljujoč policam in podu iz recikliranih pnevmatik in plutovine ter električnemu pogonskemu sklopu. Renaultov Hippie Caviar Motel bo sicer predstavljen 19. septembra na mednarodni razstavi IAA Transportation v Hannovru.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!