S kolesom ali peš na Krim – “ljubljanski Olimp” z lepim pogledom na prestolnico

Magazin 09. Jul 202207:00 > 07:16
Krim
Foto: DDD

Krim je 1.107 metrov visoka gora na južnem obrobju Ljubljanskega barja, najvišja v Krimskem hribovju. Zaradi svojega položaja in oblike je ena najbolj prepoznavnih gora v okolici Ljubljanske kotline, ki jo vsako leto obišče na tisoče planincev in izletnikov. Trenutno boste tam zagotovo srečali največ kolesarjev in kolesark.

Na vrhu Krima stoji planinska koča s pestro gostinsko ponudbo – priporočamo gibanico in štruklje, poleg nje pa stojita RTV-oddajnik ter radijski center slovenske vojske. Na Krim, ki je priljubljena izletniška točka pohodnikov, se največ hodi z Rakitne, Iškega vintgarja ter Podpeškega jezera. Čas vzpona je približno od ene ure in pol do 2 uri in pol. Trenutno boste po cesti srečali neverjetno veliko kolesarjev, posebno z ljubljanskega in vrhniškega konca. Krim je super za kolesarjenje, saj se cesta sicer ves čas vzpenja, a ni nikjer zelo strma. V skupinah športnikov boste našli vsaj enega na električnem kolesu, ki mu je novi trend končno omogočil, da tudi sam izkusi lepote gibanja v naravi.

KRIM
DDD

Do vrha se lahko pripeljete tudi z avtomobilom, saj nanj zaradi RTV oddajnika in vojske vodi tudi utrjena makadamska pot. Seveda pa vas spodbujamo h gibanju, zato jo kar lepo mahnite peš, a v poletni vročini si navite budilko na zgodnjo uro, da vam ne bo prevroče. S terase planinskega doma se odpre lep razgled na del Julijskih Alp, Karavanke, Kamniško-Savinjske Alpe in Ljubljansko barje. Po Krimu se imenuje tudi najuspešnejši slovenski ženski rokometni klub, Rokometni klub Krim.

Po koncu izleta se lahko ohladite v Iškem vintgarju ali pa na Rakitni, ki slovi po odličnem zraku.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar