S promocijo filma Pot pod noge so otvorili 24. Motovun Film Festival

Magazin 27. Jul 202218:36 > 23:18 0 komentarjev
24. Motovun film festival
arhiv organizatorja

S projekcijo filma Panaha Panahija Pot pod noge so na nabito polnem motovunskem trgu otvorili 24. Motovun Film Festival.

Direktor festivala Igor Mirković in selektorica glavnega programa Milena Zajović so se ganljivo poklonili nekaterim največjim in najpogumnejšim filmskim ustvarjalcem današnjega časa. “Letos praznujemo dve izjemni filmski karieri,” je dejal Igor Mirković, ko je predstavil oba letošnja častna nagrajenca: dobitnika nagrade ’50 letustvarjanja’ in rekorderja filmskih ekip z več sto posnetimi naslovi, Ranka Mitića Mito in dobitnika nagrade Maverick Gorana Markovića, »avtorja filmov, ki so očarali generacije gledalcev.«

24. Motovun film festival
Arhiv organizatorja

Virtualno pa je zbrane nagovoril tudi slavni ukrajinski režiser Oleh Sencov, dolgoletni prijatelj festivala in nekdanji član motovunske žirije v izgnanstvu. prek videa. Nekdanji politični ujetnik ruskega režima Sencev se je oglasil naravnost iz jarkov Donbasa, od koder je izrazil upanje, da bo kmalu obiskal Hrvaško, se zahvalil evropski družini za podporo in pozval k skupni obrambi miru v Evropi.

24. motovun film festival
Arhiv organizatorja

Z napovedjo otvoritvene projekcije organizatorji spomnil še enega nekdanjega člana žirije v izgnanstvu – nedavno aretiranega iranskega režiserja Jafarja Panahija. Otvoritev festivala je namreč zaznamovala projekcija filma Pot pod noge, celovečernega prvenca Panahijevega sina Panaha Panahija, s katerim zaradi trenutnih razmer ni bilo mogoče vzpostaviti stika. “Vsa ta sporočila, ki so prišla do nas ali niso mogla priti do nas, govorijo, da živimo v času, kot ga ne pomnimo,” je dejal direktor festivala Igor Mirković.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!