S tem stavkom lahko preprečite obrekovanje

Magazin 16. Sep 202118:30 0 komentarjev
obrekovanje
Profimedia

Ko se znajdete v situaciji, kjer nekdo želi obrekovati, lahko to preprečite z enim stavkom. 

Navada obrekovanja drugih in širjenje nepreverjenih govoric običajno ne prinese nič dobrega. Ko se znajdete v situaciji, kjer nekdo želi obrekovati, lahko to preprečite z enim stavkom.

“Si slišal to … kako grozno frizuro je imela … baje imata težave v zakonu …” Podobne stvari spolzijo skozi naša usta, čeprav običajno ne premislimo dvakrat, kaj govorimo, zakaj to govorimo in – ali sploh govorimo resnico?

Obrekujemo iz različnih razlogov. Bodisi zato, ker smo nezadovoljni s svojim življenjem, ali pa zato, da bi vzpostavili vezi z drugimi, saj med obrekovanjem čutimo, da si delimo vznemirjenje, kajti govorimo o zaupnih rečeh drugih. Nekateri celo uživajo v neuspehih drugih, a obrekovanje ni nedolžno, še zlasti če širimo neresnice. Poleg tega s to navado ne ustvarjamo prav nič dobrega in koristnega (ne zase in ne za druge).

Zaradi nenehnega obrekovanja zlahka obtičimo v negativnih miselnih vzorcih, kar za naše duševno in psihično blagostanje nikakor ne more biti dobro.

Torej, kakšen je stavek, ki bi lahko preprečil obrekovanje?

Psihologi naj bi ugotovili, da obstaja dober stavek, ki ustavi obrekovalce. Ko vas poskuša nekdo povleči v negativen pogovor obrekovanja, ga samo vprašajte:

“Zakaj mi to govoriš?”

To vprašanje bo v obrekovalcu vzbudilo samorefleksijo, da morda sam sebe vpraša, zakaj to počne, prav tako mu bo dalo vedeti, da vas govorice ne zanimajo. Ugotovil bo, da obrekovanje morda nima smisla.

Naslednjič ko vam želi iz ust spolzeti nekaj slabega o drugemu, razmislite, ali je to resnica ali s tem naredite nekaj dobrega, oziroma se vprašajte, zakaj to govorite, kakšen je namen. Ko želi nekdo drug obrekovati z vami, pa poskusite, kako deluje zgornji stavek.

Več bomo naredili zase in za druge, če se bomo trudili opustiti obrekovanje ter pri drugih in pri sebi raje iskati pozitivnejše vidike.

povzeto po: davidwolfe.com

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!