Sanjarjenje lahko spodbudi kreativnost

Magazin 04. Mar 202217:45
Ženska
Profimedia

Ali se kdaj čez dan zasanjate in sploh ne veste, kdaj ste prišli na cilj ali kam je pobegnil čas? To vam lahko celo koristi.

Ni se treba sramovati, če vam misli občasno zatavajo kam drugam in sanjarite. O čemerkoli! Tega pač ne počnite v službi ali ko imate obveznosti, v prostem času pa je to zelo dobrodošlo, saj lahko spodbudi vašo kreativno plat in vam ponudi kakšno dobro idejo.

Kako lahko torej spodbudite sanjarjenje in kreativnost?

Potrebujete čas, ki ne vključuje elektronskih naprav

Uporabite čas brez tehnologije, da počnete vse, kar vas veseli in imate radi. Bodite kreativni pri svojih hobijih, lahko tudi ničesar ne počnete. Tako je, lahko se udobno namestite na kavču in ”odsanjate” kilometre daleč, razvijete kakšno idejo, razmislite o določenem projektu ali pa se kar tako prepustite, kamor vas zanese tok misli.

Da vam bo lažje, lahko pripravite seznam stvari, ki jih boste počeli v tem času. Tako vas ne bo zamikalo, da bi posegli po telefonu ali prižgali televizijo.

Raziskujte zunaj

Preživljanje časa v naravi je odličen način, da telefon zares ostane v nahrbtniku in da se misli ter telo spočijejo. Nova energija vam bo prišla še kako prav, poleg tega v naravi včasih dobimo najboljše zamisli ali najdemo rešitev za svoje težave. Skrivnost je le v tem, da najdete aktivnosti, v katerih uživate. Tako ne boste potrebovali posebnega opomnika, da se odpravite ven.

Preživite čas z živalmi ali v družbi otrok

Vaš ljubljenček bo vesel vsake minute, ki mu jo boste namenili. Ob negi in crkljanju boste vsaj za trenutek pozabili na stres in težave, tu pa je priložnost, da misli odplavajo. Kadar imate priložnost, pa se igrajte z otroki. Ne, ne šteje, če jih gledate z roba igrišča. Primite žogo in se lovite z njimi, ustvarjajte, raziskujte … Otroci so odlični kreatorji idej in imajo drugačen pogled na stvari kot odrasli, zato se lahko od njih veliko naučite in spomnite, kako lepo je lahko življenje.

Meditirajte

Nič zato, če niste še nikoli poskusili. Začnete lahko tako, da se udobno namestite na blazino, zaprete oči in se posvetite globokemu dihanju. Privoščite telesu nekaj zares globokih vdihov. Ko boste to usvojili, sledite kateri od aplikacij za meditacijo, ki vas bo vodila skozi proces, ali v ozadju poslušajte mirno glasbo. Ob tem samo dovolite, da misli odpotujejo kamorkoli, brez zadržkov. Poskusite odmisliti stereotipe, omejitve in ovire – naj vsaj tu ne bo meja.