Se bomo kmalu vozili s pnevmatikami iz reciklirane plastike?

Magazin 06. Sep 202118:15
Michelin
Michelin

Pri Michelinu bodo prve takšne pnevmatike začeli ponujati že leta 2024, odvrženo plastiko pa bodo začeli zbirati na prihajajočem avtomobilskem salonu v Münchnu.

Proizvajalec pnevmatik Michelin bo na prihajajočem avtomobilskem salonu IAA v Münchnu razkazal svoje trajnostne načrte za prihodnost. Njihova prepoznavna maskota bo v času avtomobilskega salona s pomočjo šestih ekip spodbujala obiskovalce mestnega središča k recikliranju plastičnih odpadkov, hkrati pa bodo širili sporočilo, da bodo te plastične odpadke predelali v pnevmatike.

Pnevmatike, ki jih bodo delno sestavljale reciklirane plastenke in jogurtovi lončki, naj bi na ceste zapeljale že leta 2024, iz plastike, ki jo bodo ekipe nabrale med avtomobilskim salonom, pa bo narejenih prvih 100 takšnih pnevmatik. Vsaka pnevmatika naj bi vključevala ostanke 143 jogurtovih lončkov ali 12 in pol plastenk, v enem letu pa bodo za ta namen lahko reciklirali kar štiri milijarde plastenk.

Na svojem razstavnem oddelku bodo s pomočjo električnega avtomobila demonstrirali tudi brezzračne pnevmatike Uptis, ki bodo prav tako na ceste zapeljale leta 2024. Obiskovalce bodo poučili tudi o procesu pridobivanja surovin za nove pnevmatike iz plastike, lesa in embalažnih odpadkov. Že do leta 2030 naj bi 40 odstotkov vseh porabljenih materialov, s katerimi pri Michelinu letno proizvedejo kar 170 milijonov pnevmatik, predstavljali obnovljivi materiali.