Še en udarec za princa Harryja

Magazin 28. Feb 202412:43 0 komentarjev
princ Harry
PROFIMEDIA

Britanski princ Harry je izgubil sodni spor z britansko vlado glede ravni varovanja, ki mu pripada v času bivanja v Združenem kraljestvu. Sodnik, ki je danes odločil v zadevi, je pritrdil odločitvi notranjega ministrstva iz leta 2020, ki je Harryju znižala stopnjo varovanja, in zavrnil prinčevo pritožbo.

Mlajši sin kralja Karla III. se je za pravne korake proti britanski vladi odločil, ko je ta februarja 2020 sporočila, da med svojimi obiski v državi ne bo več deležen enake mere javno financiranega varovanja kot dotlej, češ da je prenehal opravljati kraljeve dolžnosti in večinoma živi v tujini. Še vedno bi mu sicer nudili varovanje, a krojeno po meri in ne samodejno, kakršno pripada drugim aktivnim članom kraljeve družine.

Princ Harry, ki je leta 2020 zapustil Veliko Britanijo in si s soprogo Meghan nov dom ustvaril v Kaliforniji v ZDA, je po drugi strani na decembrski obravnavi trdil, da mu skrbi glede varnosti preprečujejo obiske v državi. “Združeno kraljestvo je moj dom, je bistvenega pomena za zapuščino mojih otrok,” je zapisal in dodal, da to ni mogoče, če svoji družini, pa tudi sebi ne more zagotoviti varnosti.

Sodnik Peter Lane je v današnji razsodbi ugotovil, da v odločitvi o znižanju ravni njegovega varovanja ni nikakršne protizakonitosti, niti nerazumnosti ali postopkovnih nepravilnosti. Zanj po meri določeno varovanje se mu zdi pravno dobro utemeljen korak, vsebino sodbe povzema britanski BBC.

Že maja lani sicer Harry ni uspel niti s spodbijanjem še ene odločitve vlade, ki mu ni dovolila, da bi v času obiskov na Otoku sam plačal za posebno policijsko zaščito. Glede na utemeljitev notranjega ministrstva ni primerno, da bi bogati ljudje plačevali za varovanje ob predhodni ugotovitvi, da tovrstno varovanje ni v javnem interesu.

Harry: Rad imam svojo družino

Princ Harry se sicer še naprej sooča s hladnimi odnosi znotraj kraljeve družine. Kot smo poročali, je v začetku februarja obiskal očeta kralja Karla III., ki se zdravi za rakom. Čeprav so na Otoku upali, da bo očetova diagnoza zbližala odtujena brata, se to ni zgodilo. Vojvoda Susseški se je v Londonu mudil le en dan, ne da bi se srečal z bratom prestolonaslednikom princem Williamom.

Po njegovi vrnitvi v ZDA so britanski mediji poročali, da naj bi princ Harry prijateljem povedal, da bi rad odpotoval nazaj v Združeno kraljestvo in se vrnil k opravljanju kraljevih dolžnosti ter tako pomagal očetu, a naj tega ne bi dovolil valižanski princ William, ki je zaradi bratovih nenehnih napadov na monarhijo tako jezen, da bo preprečil vsak poskus njegove vrnitve.

Princ Harry in princ William
Foto: Anwar Hussein/SIPA/PROFIMEDIA

Harry v avtobiografiji Rezerva in v preteklih intervjujih namreč ni skoparil z ostrimi besedami, obtožbami in očitki na račun institucije, očeta, brata, mačehe Camille in drugih članov družine, po kraljevi diagnozi pa je ubral nekoliko bolj umirjeno retoriko. Tako je v nedavnem intervjuju za Good Morning America povedal, da je “hvaležen”, da je obiskal očeta, in da upa, da bo očetova diagnoza zacelila razdor v družini. “Rad imam družino,” je povedal vojvoda Susseški.

Na vprašanje, ali je bilo kratko potovanje v domovino zanj čustveno, je Harry odgovoril: “Rad imam svojo družino. Že za to, da sem lahko sedel na letalo, obiskal očeta in z njim preživel nekaj časa, sem hvaležen.” Princ se je strinjal, da lahko bolezen družino poveže. “Vsekakor. O tem sem prepričan,” je poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!