Se odpravljate v gore? Večina koč je že odprta

Magazin 04. Maj. 202208:00 > 09:24
Delite:
narava
Foto: Profimedia

Vas sončni dnevi vabijo, da osvojite kak nov vrh?

Zima se počasi poslavlja in spet pridejo na vrsto spomladanske aktivnosti v naravi. Zelo priljubljeno je postalo pohodništvo, posebno v prejšnjih dveh letih smo hribe in gore obiskovali v še večjem številu kot prej. To je spodbuden podatek, vendar je treba pohodništvo jemati resno in odgovorno ter vedno poskrbeti za varnost.

Na pohod vedno vzemite nahrbtnik, v katerem naj bo vsa potrebna oprema, ki jo potrebujete za izbran izlet, dovolj vode in prigrizki za pot. Kadar se odpravljate na vzpon s prijatelji ali družino, vedno napor prilagodite najmlajšemu ali fizično najšibkejšemu članu. Dan prej ponovno preverite vreme in odpovejte izlet, če se napoved spremeni na slabše.

Zdaj pa k dobri novici: Nižje ležeče planinske koče so spet odprte

V visokogorju še prevladuje sneg, zato so potrebne vsa zimska oprema za hojo v gore ter izkušnje. Na zimski pohod se raje ne odpravite, če tega niste še nikoli počeli, oziroma si v tem primeru poiščite pomoč gorskega vodnika.

Brez težav pa se odpravite na kak nižje ležeči vrh, saj vas koče že pričakujejo s toplim obrokom, čajem in morebitnim prenočiščem. A bodite strpni. Marsikje bodo namreč potekala obnovitvena dela, zato je ponudba lahko omejena ali pa boste morali počakati malce dlje, saj kot drugje tudi tukaj primanjkuje gostinskega kadra. Ne pozabite, da v gore pridete po sprostitev in mir, zato nekaj dodatnih minut pri postrežbi ne bo tako težkih, niti če ne boste dobili ravno tistega, kar želite jesti. Nadihajte se svežega zraka in prečistite misli!

Letos pa se v kočah obeta še ena manj prijetna novost: najvišje cene prenočitev in osnovne oskrbe v planinskih kočah so nekoliko povišane. To pomeni, da boste odšteli kakšen evro več, vseeno pa verjamemo, da vas to ne bo odvrnilo od preživljanja časa v naši čudoviti naravi.

Več o cenah in popustih v planinskih kočah najdete na spletni strani PZS, preverite pa tudi odprtost koč na spletni strani ali neposredno pri društvih oz. oskrbnikih (nekatere koče so odprte le ob koncu tedna).

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS

Komentari

Vaš komentar