Originalna “maščevalna obleka”: Diana je brez besed poslala jasno sporočilo

Magazin 02. Nov 202212:35 1 komentar
Princesa Diana
PROFIMEDIA

Princesa Diana se je zadnji trenutek odločila, da bo namesto klasične Valentino obleke na gala dogodek oblekla drzno, po pravilih britanske kraljeve družine neprimerno obleko. A takrat je bilo že jasno, da Diana nikoli ne bo postala kraljica. In čeprav je takratni princ Charles javno priznal svojo nezvestobo, Diana ni čutila, da se sama mora zaradi tega sramovati. Odločila se je za drzno potezo, ki se je za vedno zapisala v modno zgodovino.

Poletje leta 1994 je bilo za Veliko Britanijo neobičajno toplo. Vročim, sončnim dnevom so sledile enako vroče, lepljive noči in do konca junija je začel naraščati pritisk.

Zadnji teden v mesecu je bil eksploziven, tako z meteorološkega kot kulturnega vidika. V petek, 24. junija, je jugovzhodni del Združenega kraljestva zajela izjemno močna nevihta, ki je razpršila toliko cvetnega prahu, da je sprožila nenadno in kratkotrajno epidemijo astme. Dva dni pozneje je britanski tisk po večletnih ugibanjih objavil novico, da je princ Charles med dokumentarnim filmom ITN pomotoma razkril svojo nezvestobo princesi Diani. Na vprašanje, ali je ostal zvest svoji ženi, je valižanski princ prikimal. “Da, absolutno,” je dejal, nato pa dodal, “dokler ni najin zakon nepopravljivo razpadel.”

V sredo, 29. junija, istega dne, ko je bila oddaja predvajana 13 milijonom gledalcev po vsej državi, se je Diana udeležila slovesnosti v obleki, ki je bila tako očarljiva, da je od takrat znana preprosto kot maščevalna obleka.

Diana
PROFIMEDIA

Črna koktajl obleka, ki jo je oblikovala Christina Stambolian, je imela srčast izrez in oprijeto krilo, ki se je končalo nad koleni. Ni bila podobna ničemur, kar je Diana ali katera koli druga pripadnica kraljeve družine kdajkoli nosila v javnosti. “Diana je želela, da je videti kot milijon dolarjev,” je dejala princesina nekdanja stilistka Anna Harvey v dokumentarnem filmu televizije Channel 4 “Princess Diana’s Dresses: The Auction” (predvajano leta 2013). “In to je tudi storila,” je dodala.

Diana
PROFIMEDIA

Naslednje jutro so se fotografije njene obleke znašle na prvih straneh britanskih tabloidov: “Maščevanje je elegantno,” je zapisal Sun. “Di je sinoči Charlesu pokazala, česa nima.”

Skoraj trideset let pozneje obleka – in trenutek, ki je pomenil krepitev njene moči – simbolizira enega najbolj pomembnih trenutkov pop kulture v zgodovini. Zaradi pete sezone Netflixove zgodovinske drame Krona, ki bo na sporedu 9. novembra, pa bo verjetno dobila nove občudovalce. V intervjuju za Entertainment Weekly je igralka Elizabeth Debicki – ki bo vlogo Diane prevzela od Emme Corrin – izpostavila obleko kot ključno za razumevanje Dianinega lika. “V meni kot igralki je nekaj sprožila,” je dejala. “Tega ne morem razložiti. Prav neverjetno je, da obleka predstavlja trenutek v zgodovini ali da življenje ene ženske postane tako veliko in tako ikonično. To je bil zame velik dan na snemanju!”

Elisabeth Debicki
PROFIMEDIA

Debicki je za EW povedala, da so bila vprašanja o obleki med prvimi, ki jih je dobivala. “Fasciniralo me je, kako navdušeni so bili ljudje nad to obleko,” je dejala. “Ko je postalo znano, da sem dobila vlogo, sem prejela veliko sporočil s čestitkami, bilo pa je tudi ogromno sporočil o maščevalni obleki. Ali boš nosila maščevalno obleko? O moj bog, nosila boš maščevalno obleko,” je opisala Debicki.

Dianina odločitev, da bo tisti večer oblekla ravno to obleko, je bila očitno impulzivna. Po podatkih iz filma “Princess Diana’s Dresses: The Auction”, je obleka pred usodnim nastopom tri leta ležala v njeni omari, saj se je Diana bala, da je “preveč drzna”, je dejala oblikovalka Stambolian. Namesto tega je bilo mišljeno, da bo Diana nosila obleko modne hiše Valentino, a si je nato premislila. Maščevalna obleka je ustvarila zapuščino, ki traja že tri desetletja. To je bil trenutek avtonomije: upor proti kraljevim pravilom oblačenja in vsiljenim predstavam o čistosti in skladnosti. Namesto da bi se podredila javni sramoti ali posmehu, je Diana svetu povedala, da ne bo odšla tiho.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje