Se težko zberete in imate težave s pozornostjo? Rešitev je lahko rožmarin

Magazin 29. Okt 202111:27 0 komentarjev
Rožmarin
Profimedia

Rožmarin je razširjeno zelišče, ki ga pogosto uporabljamo pri kuhanju. Vsekakor pa ne spreglejmo tudi njegovih številnih drugih učinkov.

Kot zdravilo so ga uporabljali že stari Grki, za Rimljane je bil rožmarin simbol regeneracije, njegovi pozitivni učinki pa naj bi zajemali vse od izboljšanja spomina in kognitivnih sposobnosti do blaženja bolečin v mišicah, blagodejno naj bi deloval tudi na lasišče.

Izboljšuje kognitivne sposobnosti

Rožmarin je pravi kognitivni stimulator, saj naj bi pomagal do boljšega pomnjenja in zbranosti ter pri izboljšanju razpoloženja (vir). V raziskavi, kjer so udeleženci vdihavali vonj eteričnega olja rožmarina, ki so ga predhodno nakapljali v difuzor, so tako ugotovili, da vdihavanje vonja rožmarina vpliva na boljše delovanje nekaterih procesov v možganih, zadolženih za pozornost in pomnjenje. Pri udeležencih, ki so bili izpostavljeni vonju rožmarina, so zaznali boljšo koncentracijo in razpoloženje ter hitrejše odzivanje na testna vprašanja.

Profimedia

Lajša bolečine

Že v ljudski medicini je bil rožmarin znan kot učinkovito sredstvo za lajšanje bolečine. Pomagal naj bi pri zakrčenih in razbolelih vratnih mišicah pa tudi pri lajšanju bolečin po športnih obremenitvah (vir). Z raziskavo pa so ugotovili, da naj bi rožmarin deloval kot analgetik in naj bi imel zato velik terapevtski potencial pri lajšanju bolečin.

Pospešuje rast las

Tega učinka se bodo zagotovo razveselili vsi, ki jih pesti izpadanje las, kajti rožmarin naj bi izjemno pozitivno deloval na lasišče. Izboljšal naj bi predvsem krvni obtok na lasišču (vir). Učinkovit naj bi bil pri izpadanju las, pospeševanju rasti las, zaradi protivnetnih lastnosti pa naj bi pomirjal tudi razdraženo lasišče.

Ne glede na vse dobre plati rožmarina je vseeno potrebna previdnost pri uživanju, zato se pred uporabo posvetujte s strokovnjakom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!