Se vam spet zeha? Razlogi za vašo utrujenost, na katere morda niste pomislili

Magazin 20. Okt 202217:30 0 komentarjev
ženska
Profimedia

Če že lep čas ne morete dognati, kaj je vzrok vaše stalne utrujenosti, vam ponujamo nekaj razlogov, na katere morda niste pomislili.

Neprespanost in stalna utrujenost nista le nadležna dejavnika, ampak vam bosta nakopala kar nekaj težav:

– hiter upad koncentracije, težko boste karkoli sploh začeli delati, kaj šele vztrajali do konca,

– neproduktivnost,

– slabše se boste odrezali pri športnih aktivnostih,

– ne boste na razpolago domačim,

– vsako opravilo se bo zdelo zelo težavno.

In še mnogo drugih stvari, ki jih morda že občutite. Mar ni čas, da to končno odpravite? Če ste se odločili ukrepati, preverite nekaj svojih navad:

Ob katerih urah jeste in kaj jeste?

Če je odgovor kadarkoli in karkoli, ste verjetno odkrili svoj vzrok utrujenosti. Telo veliko energije porabi za prebavo, saj ves dan nekaj jeste ali pa po več ur ne jeste ničesar, s čimer se prav tako spravite v stres in zmotite delovanje pomembnih funkcij. Potem je tu še vprašanje, kaj postavite na krožnik. Vemo, da ste takoj pomislili na sladkarije, vendar te niso vaš edini sovražnik. Utrujenost povzroča tudi premajhen vnos kalorij (npr. sledite dieti), premalo beljakovin v prehrani, jeste preveč ali pa imate nereden urnik prehranjevanja.

Kako velik del vašega življenja je stres?

Ali stres obvladuje vaše življenje? Telo se ob stresu vede precej drugače. Oglasijo se nekakšni t. i. alarmi, prekinejo se vse funkcije, ki niso življenjsko pomembne, in telo nekako napol ugasne ter varčuje z energijo.

Zato je nujno, da najdete načine, kako sproščati stres, in jih dodate na svoj urnik. Naredite čas. tudi če se zdi nemogoče. Vredno se je potruditi. Kaj lahko počnete? Karkoli, ob čemer uživate. Dobra ideja je vadba, ki ima veliko dobrih posledic na zdravje, pa ustvarjanje, kjer ima domišljija prosto pot, hobiji, dolgi sprehodi s kosmatincem …

Večkrat pojdite v gozd

Lahko odidete tudi kam drugam, pomembno je, da ste v naravi. Kaj morate tam početi? Dihajte. Tako preprosto je. Potrebujete več svežega zraka in globokih vdihov. Čez dan se tega ne zavedamo, toda večinoma dihamo plitko. Telo potrebuje kisik in ponudite mu ga lahko tako, da si vzamete nekaj trenutkov, se sprehodite po gozdu in globoko dihate.

Samo pomislite, koliko časa na dan preživite zunaj (kjerkoli, lahko tudi med bloki, v mestu …): v službo se peljete z avtomobilom ali javnim prevozom, v službi ste v zaprtem prostoru, popoldne greste v trgovino, ob koncu tedna  v restavracijo in kino …

Zavestno se odločite, da boste več časa preživeli zunaj.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!