Še zadnjič prenova, potem pa se Lancia odpravlja na novo pot

Magazin 20. Dec 202214:30
Lancia Y
Lancia

Lancia bo še zadnjič posodobila svoj najmanjši in - edini model, preden bo leta 2024 krenila na novo pot.

Prav nenavadno je, da znamka posodablja svoj model, ki je na trgu že od davnega leta 2011. Torej je model Y edina Lancia, ki je še v prodaji (pa še to le v Italiji, čeravno tam uspešno), zdaj stara kakšnih 11 let. Nepojmljivo v svetu avtomobilskega posla, kjer se modeli menjavajo na 6 do 8 let.

Ampak je že tako, da želijo tradicionalno znamko (ustanovljeno leta 1906 v Torinu) pri koncernu Stellantis na novo zagnati, zato ne želijo izgubljati preveč časa in denarja z modelom, ki predstavlja skoraj prazgodovino. Od leta 2024 naprej bo namreč znamka povsem električna, vrnila se bodo slavna imena, kot so Aurelia, Flaminia, Delta … Zaenkrat pa so pri znamki pokazali le nov logotip in skulpturo, ki nakazuje nekaj osnovnih oblikovalskih potez prihodnosti te slavne znamke.

logo Lancia
Lancia

Kozmetična prenova notranjosti

Medtem bodo Ypsilonko za leto 2023 vendarle še zadnjič (blago) osvežili, da bo konkurirala mnogo mlajšim modelom vsaj še dve leti. Tako so sedeže oblekli v novo tkanino iz recikliranih materialov, reže ventilacije in ročka menjalnika so v zeleni kombinaciji več tonov, osvežena je instrumentna plošča z novimi grafikami merilnikov, pod menjalnikom je zdaj mogoče pametni telefon polniti brezžično, informacijsko-razvedrilni sistem s sedempalčnim zaslonom pa podpira tudi Apple Car Play in Android Auto za integracijo pametnega telefona v ta sistem avtomobila. Nova pa je menda tudi kakovostnejša vzvratna kamera. Naposled so dodali še eno novo barvo zunanjosti (Verde Rugiada).

Lancia Y
Lancia

Le dva motorja

Le dva motorja sta na voljo – nekoliko posodobljen blago hibridni litrski trivaljnik s 71 KM (51,5 kW), ki mu pri pospeševanju pomaga zagonski alternator, in 1,2-litrski motor, ki ga poganja utekočinjeni naftni plin (LPG) in zmore 50 kW (69 KM).