Še zapakiran iPhone prve generacije prodan za vrtoglavo vsoto

Digitalno 21. Feb 202315:09
iPhone 2007
PROFIMEDIA

iPhone prve generacije iz leta 2007 je bil na nedeljski spletni dražbi prodan za več kot 63 tisoč dolarjev (dobrih 59 tisoč evrov), kar je več kot 100-kratnik njegove prvotne cene. Zapakiran je v še neodprti embalaži.

Ameriška dražbena hiša LCG Auctions je v začetku februarja v svojo ponudbo dodala še neodprt iPhone prve generacije, ki ga je Apple predstavil pred skoraj 16 leti. Izklicna cena zanj je bila 50.000 dolarjev (malo manj kot 47 tisoč evrov). Na nedeljski spletni dražbi pa so ga prodali za več kot 63.000 dolarjev (dobrih 59 tisoč evrov), kar je več kot 100-kratnik njegove prvotne cene. Leta 2007 so namreč iskano napravico prodajali za 499 oziroma 599 dolarjev, prva generacija pa je bila začetek zelo uspešne zgodbe iPhona, pod katerega se je podpisal Steve Jobs.

Specifikacije skoraj 16 let starega pametnega telefona so za zdajšnjega uporabnika skoraj nepredstavljive – kamera z dvema milijonoma slikovnih pik, štiri oziroma osem gigabajtov prostora za shranjevanje, 3-5 palčnim zaslonom. Na mobilniku ni bilo niti trgovine z aplikacijami. Telefon je deloval v omrežju 2G in ekskluzivno le v omrežju ameriškega telekomunikacijskega ponudnika AT&T. Toda številni so leta 2007 več dni taborili pred Applovimi trgovinami, da so lahko kupili mobilnik.

Prvi dražitelj je v začetku februarja ceno mobilnika zvišal za 2.500 dolarjev, skupaj pa se je do konca dražbe zvrstilo 27 ponudb. Mark Montero, ustanovitelj LCG Auctions, je za CNN povedal, da se je za iPhone potegovalo deset kupcev, zmagovalec pa je bil “posameznik iz ZDA.”

Lastnica telefona, ki so ga prodajali, je tetovatorka Karen Green. Prvo generacijo iPhona, različico z 8 GB, je dobila kot darilo v službi, a ga takrat ni potrebovala. Zato ga je odtlej hranila na domači polici, potrpežljivosti pa se ji je zdaj bogato poplačala. Razlog za visoko vrednost iPhona je to, da je popolnoma nedotaknjen, zapakiran v škatli in v originalni foliji.

Podoben, še neodprt iPhone prve generacije, je bil na dražbi oktobra lani prodan za več kot 39 tisoč dolarjev.

Steve Jobs
PROFIMEDIA

iPhone je spremenil način, kako milijarde ljudi po vsem svetu komunicirajo, plačujejo, opravljajo svoje delo in fotografirajo. Njegov vzpon je na drugi strani pomenil konec za kar nekaj tehnoloških naprav, ki se po vzponu jabolčnega pametnega telefona padle v drugi plan – videokamere, MP3 predvajalniki in telefoni s tipkovnicami.

“Danes bomo skupaj spisali nekaj zgodovine,” je na predstavitvi leta 2007 dejal zdaj že pokojni ustanovitelj Appla Steve Jobs. Ta je novi pametni telefon takrat poimenoval “revolucionarni mobilni telefon”, ki bo vseboval iPod, telefon in “internetni komunikator”.

V desetletju po predstavitvi je Apple prodal 1,2 milijarde iPhonov in prevladoval na trgu pametnih telefonov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.