Seznam filmov, ki jih priporoča Keanu Reeves

Magazin 11. Apr 202312:45
Keanu Reeves
Profimedia

Zvezdnik filma John Wick je na prošnjo soigralke in dobre prijateljice sestavil seznam najljubših filmov.

Proti koncu snemanja filma Matrica: Obuditev je soigralka v filmski franšizi Carrie-Anne Moss Keanuja prosila, naj priporoči nekaj dobrih filmov, ki bi si jih lahko gledala s svojimi najstniškimi otroki, piše esquire.com.

Tu je Keanujev seznam filmov:

Neonski demon (The Neon Demon)

Za zlato palmo nominirana psihološka srhljivka danskega mojstra Nicolasa Windinga Refna. Zgodba o ambiciozni najstnici Jesse, ki vstopi v modno industrijo in zelo hitro spozna, kakšen svet je to v resnici.

Peklenska pomaranča (A Clockwork Orange)

Peklenska pomaranča je filmska adaptacija romana z istim imenom pisatelja Anthonyja Burgessa. Filmsko različico je napisal in režiral legendarni Stanley Kubrick in verjetno gre za njegovo najbolj kontroverzno delo. Zaradi kontroverznosti so ga v nekaterih državah celo prepovedali.

Rollerball

Norman Jewison si je že leta 1975 zamislil distopično prihodnost leta 2018, v kateri so velike korporacije prevladovale v vseh družbenih sektorjih, medtem ko je Rolerball najbolj priljubljen šport.

The Bad Batch

Brez roke, brez noge in izgnana v puščavo, kjer pustošijo kanibali. The Bad Batch je ameriški distopični triler iz leta 2016, ki ga je režirala in napisala Ana Lily Amirpour z Jasonom Momoo, Suki Waterhouse in Keanujem Reevesom v glavnih vlogah.

Dr. Strangelove

Še eno delo Stanleyja Kubricka in verjetno ena najboljših črnih komedij o hladni vojni. Zgodba prikazuje neuravnovešenega generala ameriških letalskih sil, ki ukaže preventivni jedrski napad na Sovjetsko zvezo.

Sedem samurajev (Seven Samurai)

Mojstrovina, ki bo kmalu praznovala 70 let. Zgodba je postavljena v leto 1586 in obdobje Sengoku. Prikazuje skupino vaških kmetovalcev, ki najame sedem roninov za boj proti banditski tolpi. Napad slednje pričakujejo po žetvi in spravilu pridelkov.

Amadeus

Režiser Miloš Forman je rivalstvo med Mozartom in italijanskim skladateljem Alierijem dvignil na drugo raven. Dogajanje je postavljeno na Dunaj v drugi polovici 18. stoletja in prikazuje izmišljeno biografijo Wolfganga Amadeusa Mozarta. Film je prejel 8 oskarjev.

Rozenkranc in Gildenstern sta mrtva (Rosencrantz & Guildenstern Are Dead)

Zgodba o princu Hamletu skozi oči dveh Shakespearovih stranskih igralcev Rosencrantza in Guildensterna.

Zlobni mrtveci (Evil Dead)

Skupina prijateljev se odpravi v osamljeno kočo sredi gozda, ki postane s krvjo prepojena komora groze.

Arizona Junior (Raising Arizona)

Čudaška Coenova komedija sledi H. I. in Edwini, paru, ki ne more imeti otrok, zato se odloči otroka ukrasti paru, ki je pravkar dobil peterčke.

Veliki Lebowski (The Big Lebowski)

Še ena od mojstrovin bratov Coen na Keanujevem seznamu. Jeff Bridges, John Goodman in Steve Buscemi tvorijo kultno trojico. Zgodba: Zabušanta Lebowskega zamenjajo z milionarjem, Velikim Lebowskim. Z njim želi razčistiti, a stvar se seveda začne vse bolj zapletati.

Nikita (La Femme Nikita)

Akcijski triler iz leta 1990, ki ga je napisal in režiral Luc Besson. Nikita je najstniška kriminalka, ki je zaradi umora policista obsojena na dosmrtno ječo. V zameno za omilitev kazni jo rekrutirajo kot poklicno morilko.

Léon (The Professional)

Še eno delo Luca Bessona. V glavnih vlogah pa Jean Reno, Gary Oldman in Natalie Portman. Portman igra Mathildo, dekle na pragu adolescence, Reno poklicnega morilca, ki mora prevzeti skrb zanjo po tem, ko ji umorijo družino. Med njima se razvije nenavaden odnos, Mathilda pa se hkrati začne učiti za poklicno morilko.

Mladi Frankenstein (Young Frankenstein)

Film v osnovi temelji na romanu Frankenstein pisateljice Mary Shelley in je parodija klasičnih filmskih priredb. Film je poln domiselnih šal. Zgodba se osredotoča na vnuka doktorja Frankensteina, ki poskuša oprati družinsko ime, a brez prevelikega uspeha.

Vroča sedla (Blazing Saddles)

Še ena legendarnih komedij Mela Brooksa z Genom Wilderjem in šerifom, ki mora namesto reda podpihovati kaos in nered. Guverner Le Petomane, ki ga igra Brooks, je eden najboljših likov v komediji.

Monty Python in Sveti gral (Monty Python and the Holy Grail)

Film je parodija na legendo o Kralju Arturju in njegovem iskanju Svetega grala.

Odpadnik Josey Wales (The Outlaw Josey Wales)

Clint Eastwood režira, igra in išče maščevanje. Filmar je v Hollywoodu dominiral več kot pol stoletja in ta film je eden izmed najljubših filmov Keanuja Reevesa.

Pobesneli Max 2 (The Road Warrior: Mad Max 2)

Pobesneli Max je v drugem filmu osamljeni jezdec in bojevnik, ki kolonije preživelih ščiti pred nasilno grožnjo motociklističnih band.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.