Skrivnosten starodavni jezik v Evropi, ki ni podoben nobenemu drugemu

Magazin 20. Avg 202218:19 4 komentarji
San Sebastian
PROFIMEDIA

Poznamo različne družine jezikov: indoevropsko (v kateri je tudi slovenščina), niger-kongovsko, avstronezijsko, trans-novogvinejsko, sino-tibetansko. En evropski jezik pa ne pripada nobeni skupini in ga zaradi tega označujejo kot "jezik-otok".

Če bi rekli, da se v Španiji govori španščina, se ne bi zmotili. Enako bi bilo, če bi rekli, da se v Franciji govori francoščina. Toda če rekli, da se v Baskiji, avtonomni skupnosti, ki se razteza na ozemlju severne Španije in južne Francije, govori španščina ali francoščina, bi vas postrani pogledali in morda bi v odgovor dobili celo sočno kletvico v jeziku, za katerega bi ugotovili, da ni ne španščina ne francoščina.

V Španiji uradno govorijo štiri jezike: kastiljščina (tista, ki jo vsi poznamo kot španščino in ki je uradna v celi državi), katalonščina v Kataloniji, galicijščina v Galiciji in baskovščina v Baskiji. Euskera, ali baskovski jezik, velja za edinstvenega v Evropi in svetu. Za razliko od ostalih jezikov v tej regiji ne izhaja iz latinščine in nima nobene povezave z nobenim drugim jezikom na svetu, zato so njegove korenine v tem smislu nekoliko skrivnostne.

Prav zaradi svoje edinstvenosti in pomena za nacionalno identiteto skupnosti, ki se je skozi zgodovino poskušala iztrgati iz rok Špancev, je bila baskovščina na udaru oblasti.

V času diktature Francisca Franca od leta 1936 do 1975 so baskovščino izločili iz uporabe v šolah in medijih, vztrajali so celo pri popravljanju nagrobnikov in prepovedi “baskovskih” imen za otroke. Baskovščina sicer velja za enega najstarejših evropskih jezikov – stara naj bi bila več kot 12.000 let.

Čeprav je danes v Španiji priznana kot uradni jezik Baskije, v Franciji ne uživa takšnega statusa, čeprav se tudi tam uporabljajo dvojezični napisi, piše punkufer.dnevnik.hr.

Spodaj je nekaj izrazov v baskovščini:

Agur – Nasvidenje!

Eskerrik asko – Hvala!

On egin – Dober tek!

Zer moduz? – Kako si?

Bai – Da

Ez – Ne

Ez dut ulertzen – Ne razumem.

Ez dakit euskare – Ne govorim baskovsko

Zenbat balio du? – Koliko to stane?

Kaixo – Živjo!

Good morning – Dobro jutro!

Arratsalde on — Dober dan!

Gabon — Lahko noč!

Zorte on! — Srečno!

Egun on izan dezala — Lepo se imejte!

Ba al dakizu ingelesez? — Govorite angleško?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje