Skrivnostni medzvezdni predmet na dnu oceana: je morda del tuje vesoljske ladje?

Magazin 28. Maj 202305:50 0 komentarjev
meteor, asteroid, vesolje, Zemlja
PROFIMEDIA

Če ga bodo našli, bo to prvi predmet iz zunanjega vesolja, najden na Zemlji. Odkril ga je ameriški vohunski satelit.

Leta 2014 je neznani predmet tik ob obali Papue Nove Gvineje strmoglavil v ocean.

Podatki, zbrani v tistem času, so pokazali, da bi predmet lahko prišel samo z območja zunaj Osončja, iz medzvezdnega prostora. Če je to res, je to šele tretji znani takšen objekt (po meteorju Oumuamua in kometu Borisov) in prvi, za katerega je zelo verjetno, da bi ga lahko našli na Zemlji. Predmet CNEOS 2014-01-08 naj bi imel približno pol metra premera. Da zelo verjetno prihaja iz medzvezdnega prostora, sta prva ugotovila tedanji podiplomski študent Amir Siraj in harvardski profesor Avi Loeb, na podlagi podatkov o njegovi tirnici in izračunane hitrosti.

Avi Loeb, znanstvenik, astronomija, fizika, astorofizik, Harvard
Avi Loeb/PROFIMEDIA

Podatke je zbral ameriški vohunski satelit

Vendar se je pri priznavanju medzvezdnega statusa predmeta pojavila težava.

Znanstvenika sta namreč uporabila podatke, pridobljene iz ameriškega vohunskega satelita, ki spremlja vojaške aktivnosti v vesolju, obrambno ministrstvo pa jih je posredovalo Nasi. Ker so podatki iz teh satelitov vojaška skrivnost, Siraj in Loeb članka o odkritju nista mogla objaviti, saj podatkov drugi znanstveniki ne morejo preveriti in članka strokovno potrditi. Zato pristojna znanstvena srenja CNEOS 2014-01-08 uradno ni potrdila za medzvezdni predmet.

Edino, na kar se znanstvenika lahko opreta, je sporočilo, ki ga je aprila 2022 objavil glavni znanstvenik ameriškega Poveljstva za vesoljske operacije, Joel Mozer. Ta je pregledal zaupne podatke in “potrdil, da je ocena hitrosti predmeta, sporočena Nasi, dovolj točna, da kaže na medzvezdno pot predmeta”. Kljub temu je bila ta izjava za Loeba in Siraja dovolj, da sta prepričana, da je predmet res prišel iz zunanjega vesolja. Zdaj sta svoja prizadevanja usmerila v to, da bi ga našli in preučili. To pa bo zelo težko … in drago.

Oumuamua vesolje medzvezdni predmet insterstelarni
Oumuamua (umetniška upodobitev)/PROFIMEDIA

Kot bi iskali iglo v kopici sena

Med padanjem v Zemljini atmosferi je velik del predmeta zgorel in najverjetneje so od njega ostali le drobci, raztreseni po oceanskem dnu.

Vendar upanje, da bi jih našli, ni popolnoma izgubljeno. Podatki s satelita v kombinaciji s podatki o vetru in morskih tokovih na dan, ko je bil predmet opažen, lahko zožijo iskalno območje le na 100 kvadratnih kilometrov. Še pomembnejše pa je, da naj bi bili delci magnetni. Tako bi jih  z oceanskega dna lahko pobrala ladja, ki bi pod sabo vlekla velik magnet. In prav to nameravata narediti Siraj in Loeb, zato sta se že povezala s svetovalnim podjetjem za oceansko tehnologijo, da bi idejo tudi uresničila.

komet 2I/Borisov medzvezdni predmet interstelarni
Posnetek kometa 2I/Borisov /PROFIMEDIA

Eden od razlogov, zakaj si Loeb želi priti do ostankov predmeta, je zagotovo tudi njegova radovednost, ali je predmet morda umetnega izvora. Sam je vodja projekta Galileo, ki išče dokaze o inteligentnem življenju v vesolju, in ob odkritju doslej znanih medzvezdnih objektov, Oumuamue in Borisova, je glasno zagovarjal možnost, da ju je ustvarila nezemeljska inteligenca. Tako je v intervjuju za Universe Today pojasnil, da bi najdba ostankov CNEOS 2014-01-08 bila priložnost, da primemo ostanke in ugotovimo, ali so naravni, ali kamen, ali pa …  “Majhen delček teh medzvezdnih objektov bi lahko bil umetnega izvora,” je takrat dejal. Vendar tudi če gre le za kamen – kar je daleč najverjetnejša razlaga – nam bo morebitna najdba lahko povedala veliko o sestavi kamnite snovi zunaj našega sončnega sistema, in že to bi bilo samo po sebi dragocen podatek za zakladnico človeškega znanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.