Zakaj skrivnostnemu obrazu s Prisojnika pravijo Ajdovska deklica

Magazin 28. Avg 202205:27 > 06:49 2 komentarja
ajdovska deklica, prisojnik, vršič
PROFIMEDIA

Ob pogledu na razgibane gorske stene lahko z nekaj domišljije vidimo različne oblike in podobe. Na pobočju Prisojnika pa lahko na razgledišču uzremo obraz mitološkega bitja.

Obraz s pobočja Prisojnika gleda proti kočam na prelazu Vršič. Poznan je kot obraz Ajdovske deklice, v kamnito steno pa ga je vklesala narava. Obraz leži na pobočju 2.547 metrov visokega Prisojnika, ki je pri izkušenih planincih priljubljena destinacija. Najlepši pogled na dekličin obraz se odpira z razglednega grička pri Poštarski koči na Vršiču, obraz pa je viden tudi iz Erjavčeve koče.

Za nastankom podobe v gorski steni se skriva tudi legenda. Ajdi so bili v slovenski mitologiji velikani, Ajdovska deklica pa je bila potomka teh bitij. Zgodba pravi, da je bila dobrega srca. Živela je pod visokimi stenami Prisojnika in vodila popotnike po zasneženih poteh čez Vršič v Trento. Ko so se vračali, so ji pod goro v zahvalo puščali hrano. Ajdovska deklica pa je bila tudi sojenica, ki je mladim materam prerokovala usodo njihovih otrok.

ajdovska deklica, prisojnik, vršič
PROFIMEDIA

Tako je nekoč obiskala neko ženo v Trenti, ki je pred kratkim rodila sina. Mati je spala, Ajdovska deklica pa se je neslišno približala otroku ter mu prerokovala. Napovedala mu je, da bo postal lovec, ki bo ustrelil Zlatoroga in z njegovimi rogovi prišel do zaklada. Ker pa je Zlatorog v gorah veljal za sveto žival, je prerokba razjezila ostale sestre, ki so Ajdovsko deklico preklele. Ko se je ta vrnila pod Prisojnik, je okamnela, njen obraz pa mimoidoči lahko vidijo še danes.

Legenda pa se tu ne konča, saj je deček iz Trente res odrasel v lovca. Nekoč je v gorah opazil Zlatoroga in ga hotel ustreliti, vendar so ga bele žene, mitološka bitja, ki so varovala lovce, odvrnile od tega. Zlatorog je namreč veljal za nesmrtnega. Če ga je kdo ranil, so iz njegovih kapelj krvi zrasle triglavske rože, ki jih je Zlatorog pojedel in si opomogel.

V dolini se je lovec zaljubil v gostilničarjevo hčer. Vedno ji je prinašal gorske rože, zato ga je imela tudi ona rada. Bila sta srečna, dokler ni v dolino prišel beneški zlatar, ki je lovcu s svojim bogastvom speljal dekle. Ker je hotel dekle pridobiti nazaj, se je odločil poiskati zlato, ki naj bi ga na gori Bogatin varoval zmaj. Do zaklada pa je lahko prišel le z zlatimi rogovi Zlatoroga, zato ga je poiskal. Našel ga je in ga ustrelil, iz Zlatorogove krvi pa je zrasla triglavska roža, ki je živali vrnila moči. Lovca je Zlatorog s svojimi rogovi pahnil v globoko dolino in nato za vedno izginil. Preden je odšel neznano kam, je uničil vse pašnike, in prav zato je danes na pobočjih bližnjih gora toliko prepadov, še pravi legenda.

jezero Jasna, kip Zlatoroga
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje