Čudovito smaragdno jezero, ki napaja najdaljšo slovensko reko (FOTO)

Magazin 17. Avg 202211:13 > 19. Avg 2022 07:49 2 komentarja
izvir Save, Zelenci
PROFIMEDIA

V poletni vročini številni raje kot na morju mir poiščejo ob idiličnih gorskih rekah in jezerih. Eno takih leži čisto blizu Kranjske Gore. S svojo čudovito barvo očara vsakogar, vredno obiska pa je v vseh letnih časih.

Jezero Zelenci leži na severu Triglavskega narodnega parka. Obdano je z gorami, saj ga na jugu oklepa Vitranc, na severu pa Karavanke. Je lahko dostopno, od turistične Kranjske Gore je oddaljeno le tri kilometre. Manjše jezero je ime dobilo zaradi svoje očarljive modrozelene barve. To barvo Zelencem daje jezerska kreda, ki pokriva dno dva metra globokega jezera.

Skozi jezersko kredo na plan vre bistra podtalna voda. Ta je kristalno čista in ima stalno temperaturo okoli šest stopinj Celzija, kar zagotavlja, da jezero pozimi ne zamrzne. Izvirčki pa ne napajajo samo jezera, Zelenci so namreč izvir Save Dolinke, ki skupaj s Savo Bohinjko in pritoki na poti po Sloveniji postane naša najdaljša reka. Voda iz Zelencev se sprva na vzhodu razlije v močvirje z barjem Drni, struga Save Dolinke pa se nato začne pri vasi Podkoren.

Jezero in okoliško barje gostita tudi zanimive rastlinske in živalske vrste. Obiskovalci lahko med sprehodom po urejenih poteh, razglednih stolpih in brveh opazijo tudi mesojede rosike, številne dvoživke in ptiče gnezdilce. Prav zaradi te pestrosti je to območje, veliko 14 hektarjev, od leta 1992 razglašeno za naravni rezervat.

Znameniti Britanec: V Evropi ne poznam ničesar lepšega

Zelenci so skozi zgodovino očarali tudi številne tujce. Med potovanjem po Evropi jih je v 19. stoletju obiskal britanski naravoslovec sir Humphry Davy, znan po številnih izumih in odkritjih v kemiji. Davy je prvi izoliral številne kemijske elemente, med drugim natrij, kalij, kalcij in magnezij. Navdušen nad lepotami Zgornjesavske doline je ob obisku dejal: “Dolina Save me je s slapovi in jezeri pretresla z lepoto. V Evropi ne poznam ničesar lepšega.”

izvir Save, Zelenci izvir Save, Zelenci
PROFIMEDIA
izvir Save, Zelenci izvir Save, Zelenci
PROFIMEDIA
izvir Save, Zelenci izvir Save, Zelenci
PROFIMEDIA
izvir Save, Zelenci izvir Save, Zelenci
PROFIMEDIA
izvir Save, Zelenci izvir Save, Zelenci
PROFIMEDIA
izvir Save, Zelenci izvir Save, Zelenci
PROFIMEDIA

Lepota Zelencev pa je navdihnila tudi na Češkem rojenega slikarja Ladislava Benescha, ki jih je naslikal. Benesch je bil dolgo časa vojak avstro-ogrske vojske, ker pa je bil v bitki v severni Italiji težko ranjen, se je upokojil in posvetil slikarstvu. Študiral je na dunajski akademiji likovnih umetnosti, najbolj dejaven pa je bil ravno na Kranjskem, Koroškem in Štajerskem. Znan kot krajinski slikar je poleg Zelencev naslikal tudi številne druge slovenske kraje in naravne znamenitosti.

Slika Ladislava Benescha, Zelenci,
Jezero Zelenci na sliki Ladislava Benescha (Vir: Wikimedia Commons)

Če že delate načrte za naslednje počitnice, preverite, kdaj so šolske počitnice 2023.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje