Slavni Charlie, ki bratca ugrizne v prst, je postal NFT

Magazin 24. Maj 202113:54 > 14:34 0 komentarjev
NFT
Lisa Shumaker/REUTERS

Viralni posnetek, v katerem enoletni Charlie bratca ugrizne v prst, se je prodal kot NFT. Kupec je za posnetek, ki si ga je v štirinajstih letih ogledalo 883 milijonov ljudi, odštel 622.000 evrov.

Mali Charlie je internetno slavo doživel, ko je starejšega bratca ugriznil v prst. Manj kot minuto dolg videoposnetek je bil na spletno stran YouTube naložen 22. maja leta 2007 in je v hipu postal viralen. Za kratek čas je veljal celo za najbolj gledan posnetek na strani.

“3fmusic” lastnik slavnega ugriza

V štirinajstih letih je imel več kot 883 milijonov ogledov. 23. maja letos pa so videoposnetek umaknili z znane platforme za deljenje videoposnetkov, saj je bil kratki filmček prodan kot NFT. Kupec je zanj odštel več kot 622.000 evrov.

Na NFT dražbi sta se za videoposnetek na samem koncu borila dva anonimna uporabnika. Prvi, ki je znan pod uporabniškim imenom 3fmusic, je ponudil večji kupček denarja kot drugi, ki se je za posnetek boril pod uporabniškim imenom mememaster.

Z denarjem od posnetka si je družina kupila hišo

Na 56 sekund dolgem posnetku sta Harry Davies-Carr, ki je bil takrat star tri leta, in Charlie Davies-Carr, ki je imel le leto dni. Bratca iz Združenega kraljestva sta sedela na oblazinjenem stolu, nato je Harry mlajšemu bratcu v usta porinil svoj prst. Charlie ga je ugriznil in sledil je znani stavek “Charlie me je ugriznil. To je res bolelo.” (ang. Charlie bit me. And that really hurt.)

Družina naj bi s pomočjo monetizacije videoposnetka v letu 2011 zbrala več kot 81.000 evrov. S temi prihodki pa si je lahko kupila nov dom.

NFT ali nezamenljivi žetoni (ang. non-fungible tokens) so sad razvoja tehnologije veriženja podatkovnih blokov. V primerjavi s klasičnimi kriptokovanci, kot sta bitcoin in ethereum, je NFT vselej unikaten digitalni element, je torej nezamenljiv in opremljen s potrdilom o lastništvu. NFT je lahko vse od digitalnih slik, ikon, gifov, kratkih videov, tvitov. Predstavljajo ustvarjalno medijsko platformo, ki ljudem nudi nov način zbiranja digitalne umetnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!