Slovenija bo prva na svetu gostila dva pohodniška dogodka HIGHLANDER

Magazin 06. Apr 202214:30 0 komentarjev
Velika Planina, klopca
STO HIGHLANDER

Vsi pohodniki boste letos lahko izbirali med dvema različnima lokacijama prireditve HIGHLANDER.

HIGHLANDER so sanje vsakega zagrizenega pohodnika, ki obožuje gore, svež zrak in si želi družbe podobno mislečih ljudi. Udeleženci ob tem spijo na prostem, na za to namenjenih krajih, vso potrebno opremo pa nosijo s seboj. Na štirih kontrolnih točkah jih pričakajo hrana, pijača in dodatni program, vendar si morajo obroke skuhati sami s svojo opremo. Tisti, ki pot uspešno zaključijo, prejmejo naziv HIGHLANDER in s tem posebno priznanje.

Letos sta v Julijskih Alpah na voljo dve razdalji, dolgi 55 km in 100 km. Zato bodo dobili priložnost tudi vsi, ki imajo manj časa ali želijo osvojiti manj vrhov.

NOVOST: Prvič v Sloveniji še ena lokacija!

Letos bo prvič pri nas in prvič na svetu potekala še ena HIGHLANDER prireditev: I feel Slovenia HIGHLANDER Kamniško Savinjske Alpe. Trajala bo od 14. 9. do 18. 9. 2022.

Kje bo potekala trasa?

Udeleženci bodo pohod začeli v Mozirskem gaju, se prvi dan povzpeli na Golte in pot nadaljevali po razglednih grebenih na Smrekovec, Travnik in Raduho. Na severni strani se jim bo odpiral pogled na Koroško, na južni pa na Šaleško in Savinjsko dolino ter osrednjo Slovenijo.

Naslednji dan se bodo spustili do Luč in se po prečkanju reke Savinje povzpeli na Lepenatko.

Tretji dan bodo nadaljevali po manj znanih poteh na slikovito Veliko planino in se zadnji dan po spustu v Kamniško Bistrico povzpeli do cilja na Krvavcu.

Na poti se bodo povzpeli na edino vulkansko pogorje v Sloveniji, osvojili dvatisočak, si lahko ogledali Snežno jamo, kjer kraljujejo ledeni kapniki, se osvežili v dveh gorskih rekah, Savinji in Kamniški Bistrici. Poleg cvetja v Mozirskem gaju bodo lahko opazovali gorsko cvetje v Alpskem vrtu in na trasi celotne poti. Na Veliki planini jih bo dobršen del poti spremljala tipično pastirska arhitektura, v Preskarjevem muzeju pa bodo lahko podrobneje spoznali življenje pastirjev v 19. stoletju. V Kamniški Bistrici tudi ne bo mogoče spregledati dvorca najbolj znanega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!