Slovenska ideja, ki rešuje problematiko zavržene hrane

Magazin 24. Apr 202308:00
Krožnik aplikacija
Maja Slabe (Creative Frames)

Ste vedeli, da zavržemo kar tretjino proizvedene hrane? Ta podatek je človeštvu vse prej kot v ponos, ozaveščenost o tem in rešitev za nastali problem pa širi tudi aplikacija Krožnik, ki je nastala v glavah treh gorenjskih mladeničev. Ti skupaj dihajo za isti cilj – zmanjšati količino zavržene hrane.

Svet razmišlja vse bolj trajnostno, a jasno je, da bo vsak posameznik zavoljo varovanja našega planeta moral temeljito premisliti o svojih potrebah in potrošnji. A brez skrbi, nova aplikacija Krožnik ne prinaša le koristi za okolje, temveč je oblikovana v dobrobit prav vseh udeležencev. Tudi uporabnika.

V tujini, predvsem v severni in zahodni Evropi, je praksa uporabe zavržene hrane zelo živa. V Sloveniji žal (še) ne. A dobra praksa iz tujine si je ob pomoči dveh nadobudnih Gorenjcev utrla pot tudi na sončno stran Alp. Ideja o aplikaciji se je porodila v glavah Aljaža Ferencka in Marcela Nahtigala, ki sta najprej o rešitvi tuhtala vsak zase, nato pa združila moči in znanje ter oblikovala aplikacijo Krožnik.

Na poti se jima je pridružila še vrsta somišljenikov, že kmalu na začetku tudi Klemen Štrajhar, ki ga je tako kot Aljaža in Marcela motila problematika zavržene hrane. Na svetovni ravni se namreč zavrže kar tretjina živil, skupno približno 2,5 milijarde ton. Slovenija sledi ”neslavnim trendom”, saj letno zavržemo kar 140 tisoč ton hrane.

Ob teh številkah si težko predstavljamo, kolikšno breme tovrstna živila predstavljajo za okolje, morda je bolj zgovoren podatek o izpustu toplogrednih plinov, ki jih zavržena hrana ustvari – kar 10 % vseh svetovnih emisij. Za primerjavo, komercialni leti predstavljajo ”le” 2,5 % vseh emisij.

Krožnik aplikacija
Maja Slabe (Creative Frames)

S koncem poletja 2022 je aplikacija Krožnik počasi začela dobivati pravo obliko, začetek letošnje jeseni pa naj bi bila že na voljo tudi uporabnikom. Prav slednji bodo, poleg okolja, z njeno uporabo pridobili največ. Ni skrivnost, da so cene živil vse višje.

”Želeli smo ustvariti aplikacijo, ki bi bila v dobro vseh. Za začetek za uporabnika, ki mu aplikacija ponuja živila po nižji ceni, na ta način pa bo mogoče privarčevati precej denarja, ob tem pa ”rešiti” zavrženo hrano pred uničenjem. Rešitev pozdravljajo tudi živilske trgovine, ki bodo na ta račun nekaj malega zaslužila in zmanjšala količino odvržene hrane. Aplikacija pa bo deloma razbremenila tudi naš planet, saj bo zavržene hrane manj,” pojasni Marcel, eden izmed ustanoviteljev Krožnika.

Enostavna in brezplačna

Živila, ki bodo na voljo v aplikaciji, bodo znižana za kar polovico (oz. še več). Ker so ustvarjalci želeli, da bi bila aplikacija dostopna vsem, bo ta za uporabo nadvse enostavna in brezplačna. Vse, kar morate storiti, je, da jo prenesete. Aplikacija vam bo s pomočjo geolokacije pokazala najbližje prodajalne z znižanimi izdelki, sami pa jih boste s klikom le izbrali, plačali in prevzeli v izbrani trgovini.

Da bo izbira lažja, bodo izdelki združeni v komplete. Ob nakupu posameznega kompleta z oznakami, kot so sadje, meso, zelenjava, pekovski izdelki, pa tudi z mešanimi živili, boste tako po občutno znižani ceni prejeli izdelke, ki jih boste uporabili za pripravo jedi. Zavoljo kompletov pa boste lahko doma preizkusili tudi različne nove okuse in živila.

Krožnik aplikacija
Maja Slabe (Creative Frames)

”Vsi izdelki bodo še udobno znotraj roka uporabe. Tu gre predvsem za živila, ki predstavljajo trgovinski presežek, ali pa živila, ki se ne bodo pravočasno prodala. Gre za povsem užitno hrano znotraj roka uporabe, ki pa jo trgovci pogosto zavržejo. Tako boste lahko po znižani ceni kupili izdelke, ki bodo prav tako kakovostni kot tisti po redni ceni, le da bodo nekaj dni pred rokom uporabe,” pojasni sogovornik in obenem poudari, da opažajo tudi velik interes trgovcev. V velikih trgovskih verigah je birokratski proces dolgotrajnejši, zato pa je toliko več odziva manjših in srednje velikih trgovcev.

V poletnih mesecih bo aplikacija v fazi beta testiranja, v začetku jeseni pa bo na voljo vsem uporabnikom.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.