Smrtonosni bazeni na dnu oceana

Magazin 29. Jul 202211:15 > 02. Avg 2022 09:48 0 komentarjev
Smrtonosni bazen v Rdečem morju
Posnetek zaslona | OceanX YouTube

Smrtonosne bazene so odkrili na dnu Rdečega morja, bitja, ki zaplavajo vanje, takoj poginejo, toda ti bazeni bi lahko tudi osvetlili izvor življenja, pravijo znanstveniki.

Bazene – največji med njimi ima površino 10,000 kvadratnih metrov, trije manjši pa manj kot 10 kvadratnih metrov – so s pomočjo daljinsko vodenega podvodnega vozila odkrili znanstveniki z Univerze Miami med ekspedicijo OceanX leta 2020.

Bazeni se nahajajo 1,77 kilometra pod gladino, so povsem brez kisika in napolnjeni s slanico – s tako visoko koncentracijo, da je smrtonosna. “Vsaka žival, ki zaide v slanico, je takoj omamljena ali pogine,” je za publikacijo Live Science povedal vodja raziskave Sam Purkis.

A čeprav bazeni predstavljajo enega najbolj ekstremnih bivalnih okolij na Zemlji, so bogata oaza življenja. Preproga mikrobov podpira raznoliko skupino živali.

Najbolj zanimive med temi so ribe, kozice in jegulje, za katere se zdi, da bazene uporabljajo za lov. “Plenilci” prežijo v bližini smrtonosnih bazenov in se hranijo z nesrečnimi bitji, ki nenamerno zaplavajo vanje.

To pa niso prvi takšni bazeni, ki so jih odkrili. Oceanografi so v zadnjih 30 letih že odkrili nekaj deset smrtonosnih bazenov v Sredozemskem morju, v Mehiškem zalivu, največ pa jih je v Rdečem morju.

Toda to zadnje odkritje je znanstvenike najbolj osupnilo, saj se bazeni nahajajo zelo blizu kopnega. Pred tem se je najbližji bazen v Rdečem morju nahajal vsaj 25 kilometrov od obale, zadnji odkriti bazeni pa se nahajajo le dobra 2 kilometra od obale Egipta.

Bazeni v Rdečem morju naj bi nastali z raztapljanjem mineralov, ki so bili odloženi pred približno 23 milijoni let, ko je bila gladina morja v regiji nižja, kot je danes.

Vir: Discovery of the deep-sea NEOM Brine Pools in the Gulf of Aqaba, Red Sea

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!