Smučar Aksel Lund Svindal zbolel za rakom na modih: Hvala javnemu zdravstvu!

Magazin 25. Sep 202219:03 0 komentarjev
aksel lund svindal
Profimedia

Norveški alpski smučar Aksel Lund Svindal, olimpijec, ki se je v svoji karieri več kot 80-krat povzpel na zmagovalni oder, je vedno slovel po neustrašnosti. In prav tako neustrašno se je spopadel z rakom na modih, dobro prestal zdravljenje, zdaj pa želi tudi drugim moškim sporočiti, naj skrbijo in spregovorijo o svojem zdravju ter težavah.

39-letni Norvežan je zelo vešč uporabe družbenih omrežij, redno objavlja svoje športne podvige, zdaj pa je bil kar vse poletje odsoten, zato je bilo čutiti, da se nekaj kuha. Zdaj se je končno javil na Facebooku, kjer je zapisal: “Zadnjih nekaj tednov je bilo drugačnih. Zaradi odlične medicinske pomoči, malo sreče in dobre odločitve pa lahko rečem tedne, in ne mesece. Zelo hvaležen sem za sistem javnega zdravstvenega varstva na Norveškem. Hvala vam! Ampak to je tista prava odločitev, o kateri želim zdaj govoriti,” je zapisal priljubljeni Aksel, ki ima kar dve zlati olimpijski medalji: “Čutil sem spremembo v telesu. Nisem bil prepričan, kaj je, in nisem bil prepričan, če je sploh kaj. Vendar sem se odločil, da grem na pregled. Šel sem k zdravniku in hitro so me prepeljali v bolnišnico, kjer so potrdili, kar je zdravnik sumil. Rak na modih.”

Testi, slikanja in operacija so se zgodili zelo hitro. In že po prvem tednu je športnik vedel, da so napovedi zelo dobre. Vse zahvaljujoč tisti prvi odločitvi, da gre k zdravniku takoj, ko je posumil, da je nekaj narobe: “Ste vedeli, da je rak na modih najpogostejša vrsta raka pri moških, mlajših od 50 let? In da ni neobičajno, da so bolniki v zgodnjih 20. . Nisem vedel, zdaj pa vem,” sporoča Aksel in dodaja, da je spoznal, da moški niso dobri v pogovorih o zdravstvenih težavah: “In včasih je ravno to tisto, kar morate storiti, da pridobite znanje ali da se dobro odločite, da obiščete zdravnika.”

Bolezenski znaki raka na modih

  • Rak mod se najpogosteje pokaže kot zatrdlina v modu, lahko pa tudi kot sprememba strukture moda. Moda običajno postanejo trša, lahko se v celoti povečajo ali pa tudi zmanjšajo. Te spremembe običajno niso boleče, ni pa to absolutno pravilo. Poleg občutka napetosti, teže in neugodja se v modih lahko pojavi tudi bolečina, ki seva proti dimljam in medeničnemu dnu.

Bolezenski znaki razširjene bolezni

  • Če nismo pozorni na začetne spremembe, sumljive za raka na modih, se lahko ta razširi tudi na druge organe. Najpogosteje se širi po limfnih poteh v bezgavke ob hrbtenici v trebuhu, v področje medpljučja in nadključnične kotanje. S širjenjem po krvi se zasevki raka mod najpogosteje zanesejo v pljuča, lahko pa tudi v druge organe.
  • Znaki razširjene (napredovale, razsejane) bolezni so odvisni od prizadetega organa, najpogosteje pa se kažejo z bolečinami v križu, s suhim dražečim kašljem, splošnim slabim počutjem, z utrujenostjo in s hujšanjem.
  • Pomemben znak raka na modih pri nekaterih bolnikih je pojav nabreklih in bolečih dojk. To ni nujno znak napredovale bolezni, temveč je najpogosteje odraz specifičnega tipa raka na modah, ki ga imenujemo horiokarcinom.

Več informacij dobite na onkoman.si.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.