So to lahko tiste lastnosti, po katerih prepoznate egoista?

Magazin 21. Okt 202120:03 0 komentarjev
ženska
Profimedia

Seveda ni univerzalnega pravila, kako prepoznati egoistično osebo, vendar obstaja nekaj lastnosti, ki lahko kažejo na to, da je nekdo takšen.

Verjetno se skoraj vsi lahko najdemo v vsaj eni od spodnjih lastnosti in to še ne pomeni, da smo vsi po vrsti egoisti. Prav je tudi, da sebe v določenih situacijah postavite na prvo mesto in poskrbite za svoje potrebe, šele potem pa hitite pomagat drugim. Vendar to ne velja za vse situacije – vedno in povsod. In ravno ta presoja je tista, ki loči neegoista od egoista.

Kadar pri nekom opazite več naslednjih lastnosti, obstaja verjetnost, da boste zaznali tudi egoizem. Premislite, ali resnično želite biti obkroženi s takšnimi posamezniki.

Obožuje govorice

Če smo iskreni, smo tudi sami kdaj delili kakšno govorico ali jo celo sprožili iz napačnih predvidevanj, in zato še nismo egoistični. Egoist pa uživa v negativnih pogovorih, kot je opravljanje, kritiziranje in izpostavljanje napak drugih. S tem se krepi njegov ego, od takšne osebe pa ne morete pričakovati, da bi prisluhnila pojasnilu tistega, o komer govori najnovejši trač.

Takšno vedenje kaže, da nekdo sebe dojema za pomembnejšega od drugih.

Materialne dobrine so na prvem mestu

Ali vsaj na drugem. Vsi si privoščimo kaj, česar pravzaprav ne potrebujemo, egoisti pa običajno želijo vedno več ter vse boljše in najmodernejše. Zato nenehno zbirajo nove stvari, ki jim jih nikoli ni dovolj.

Stvari jim pomenijo zelo veliko, včasih celo več kot druženje z ljubljeno osebo. Do njih se obnašajo nenavadno zaščitniško in jih ne delijo ali pa se to zgodi ob redkih priložnostih.

Stalno prekinja sogovornika

Imate v okolici koga, s komer se težko pogovarjate, ker vas stalno prekinja in nikoli ne dovoli, da poveste do konca? Nenehno prekinjanje drugih je lahko tudi znak velikega ega. Oseba ima občutek, da je to, kar želi povedati, pomembnejše in pametnejše od mnenja drugih. Zato z njo tudi težko najdete kompromis pri temah, o katerih imata različno mnenje: sogovornik vas želi na vsak način prepričati, da se motite, in ne dopušča možnosti, da bi kdo vedel več od njega.

Sovraži izgubljanje

Želja po zmagi je zdrava in upravičena, kadar spodbudi vztrajnost, motivira in vodi k napredku. Egoisti po drugi strani za zmago naredijo vse, celo prekinejo prijateljstva ali goljufajo. Tudi če izgubijo, za poraz krivijo druge in nikoli ne priznajo, da je bil nekdo boljši in si je zmago zaslužil.

Poraz je za ego zelo boleč in velika sramota, pa četudi v namizni igri.

Težko izrazi hvaležnost

Egoist verjame, da je boljši od vseh naokrog, zato ne vidi razloga, da bi se komu zahvalil za pomoč, nasvet ali sodelovanje, če je zmaga skupinska.

Prav tako ne kaže hvaležnosti za svoje dosežke in izpolnjene cilje, saj zasluge vedno pripiše sebi, torej po njegovem ni nikogar drugega, ki ga je na poti podpiral in spremljal ter mu priskočil na pomoč.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!