Sonda z Marsa na Zemljo poslala zanimivo podobo: na kaj vas spominja?

Magazin 05. Mar 202405:06 2 komentarja
podoba medveda na Marsu
Foto IMAGES.NASA.GOV

Fotografija površine rdečega planeta močno spominja na medveda.

Sonda, ki iz orbite preučuje površino Marsa, je ujela podobo, ki spominja na medvedjo glavo (brez ušes).

V resnici gre za hribček nenavadne oblike, piše na spletni strani Nase, ki je fotografijo, posneto decembra 2022, objavila.

Medvedov “nos” tvori razpadajoča struktura v obliki črke V, “oči” dva kraterja, “glavo” pa oblikuje krožni vzorec prelomov na Marsovi površini, piše Nasa na spletni strani. Krožni vzorec je morda posledica usedanja nanosa nad zakopanim kraterjem, nastalim, ko je v Mars trčil meteorit.

Seveda ne gre za resnično podobo medveda, ampak za učinek, ki ga psihologi imenujejo pareidolija – težnjo, da v neznanih podatkih ali predmetih vidimo prepoznavne oblike. Ena najbolj značilnih pareidolij je recimo Lunin obraz.

Že kmalu po začetku odkrivanja Marsa so na njem odkrili strukturo, podobno človeškemu obrazu, ki so jo nekateri hitro razglasili kot dokaz, da je na Marsu nekoč obstajala (ali še obstaja) napredna civilizacija, potem pa se je izkazalo, da je bila podoba zgolj posledica trenutne osvetljenosti neke tamkajšnje gore. Sicer pa so v letih, odkar Mars podrobneje preučujejo, odkrili že več primerov pareidolije. O nekaterih smo pisali tudi mi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje