Oblike na Marsu, ki močno spominjajo na drevesa: kaj so v resnici?

Magazin 29. Okt 202305:50 2 komentarja
mars, sipine, vesolje, Nasa
Foto SPACE COM/NASA/UNIVERSITY OF ARIZONA

Vesoljska sonda, ki iz Marsove orbite opazuje planet, je v bližini severnega pola rdečega planeta posnela nekaj, kar močno spominja na drevesa.

Je ugibanj o obstoju življenja na Marsu zdaj konec? To so se verjetno vprašali mnogi uporabniki spleta, ko so po njem zaokrožile nenavadne fotografije, ki jih je iz orbite planeta posnela vesoljska sonda Mars Reconnaissance Orbiter.

Na slikah, posnetih blizu Marsovega severnega tečaja, je videti strukture, ki močno spominjajo na drevesa. A ko so fotografije, posnete sicer že leta 2010, preučili znanstveniki, so ugotovili, da gre za optično prevaro oziroma iluzijo.

Severni tečaj rdečega planeta prekriva večni led iz zamrznjenega ogljikovega dioksida (tako imenovani “suhi led”) podobno kot led iz vode prekriva tečaje na Zemlji.

Okoli zamrznjenega severnega tečaja na Marsu pa je “obroč” sipin, ki spominjajo na peščene sipine v puščavah na Zemlji. Te so prekrite s tanko plastjo prahu in zaplatami suhega ledu, piše spletni portal space.com. Ko se suhi led v bolj toplih razmerah začne topiti, na površje sipin potisne temen bazaltni pesek.

“V marsovski pomladi sonce segreje led in povzroči, da sublimira neposredno v paro, nastali plin pa odstrani okoliške delce prahu in peska in razgalja temni bazaltni pesek, je pojasnila Candy Hansen, članica Nasine ekipe Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) na Univerzi v Arizoni. In čeprav nas te temne “črte” spominjajo na drevesa, pa v resnici niso pokončne, oziroma ne štrlijo v zrak, pač pa ležijo na tleh.

Le naši možgani si jih tako razlagajo, ker jih slika res spominja na posnetke dreves, ki jih poznamo na Zemlji.

Kar pa se dreves ali drugega življenja na Marsu tiče, pa do danes ni nobenih trdnih dokazov o kakršni koli vrsti Marsove biologije, pretekle ali sedanje, rastlinske ali katere druge, še piše space.com.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje