Spoznajte blagodejne učinke hladne prhe

Magazin 24. Sep 202121:00 0 komentarjev
kopel
Profimedia

Brrr, hladno … Hladna prha morda ni najbolj prijetno doživetje, a prinaša številne pozitivne učinke na počutje. Preverite.

Deluje proti slabi volji

Raziskave pravijo, da naj bi hladna prha pripomogla k izboljšanju razpoloženja oziroma odpravi slabovoljnosti. S pomočjo preizkusa na prostovoljcih, ki so trpeli za blago obliko depresije, so namreč ugotovili, da se med hladno prho v možganih sprožijo procesi, ki aktivirajo predele možganov, odgovornih za razpoloženje in povečanje ravni energije. Za blagodejne učinke strokovnjaki priporočajo prho z vodo, ki ima 20 stopinj, prha pa naj bi se izvajala vsaj dva- do trikrat dnevno do pet minut. Za učinke je potrebna redna vsakodnevna praksa.

Povečuje odpornost organizma

Da bi ugotovili, ali ima hladna prha pozitiven učinek tudi na zdravje in splošno dobro počutje, so na Nizozemskem opravili zanimivo raziskavo, s katero so želeli raziskati, kako redna hladna prha vpliva na kakovost življenja in produktivnost na delovnem mestu. V raziskavo so vključili delovno aktivne posameznike, ki so hladno prho umestili v svojo dnevno rutino. Preveriti pa so želeli, ali bodo ti posamezniki poročali o manj bolniških odsotnostih zaradi prehladov in podobnih obolenj ter ali bodo poročali tudi o večji kakovosti življenja in na splošno boljšem počutju. Raziskava je pokazala pozitivne rezultate in posamezniki so zares poročali o manj bolniških odsotnostih. Spremembe pa ni bilo zaznati pri tistih, ki so imeli že pred raziskavo dve ali več pridruženih obolenj.

Hladna prha pomaga pri lajšanju depresije
Profimedia

Izboljšuje pozornost in koncentracijo

Hladna prha lahko pomaga tudi do bolj bistrih in jasnih misli. Med hladnim prhanjem se namreč v organizmu (v možganih in živčnem sistemu) sprožijo procesi, ki pripomorejo k boljši pozornosti in jasnejšim mislim. Hladna prha poživlja in pomaga, da smo bolj aktivni (vir).

Pomaga pri lajšanju bolečin

Hladna prha naj bi imela tudi anestetični učinek (vir) in naj bi pomagala pri lajšanju številnih bolečin. Med prhanjem naj bi se upočasnil tudi prenos živčnih impulzov do možganov, kar naj bi zvišalo tolerančni prag za občutenje bolečine. Hladna prha prav tako prinaša olajšanje vsem, ki imajo težave z zatekanjem nog, saj naj bi pomagala pri bolečinah, ki nastanejo zaradi otekanja.

Hladna prha ima torej veliko pozitivnih učinkov. Vendar pozor, ni za vsakogar! Potrebna je previdnost in vsekakor je dobro, da se prej posvetujete z ustreznim strokovnjakom.