Srbija spreminja sistem za obračun stroškov registracije avtomobilov

Magazin 29. Nov 202110:15
avto
Profimedia

Znesek bo odslej odvisen tudi od tega, koliko star je avtomobil.

Med redne stroške ob uporabi avtomobila je poleg (priporočljivega) vsakoletnega stroška za servis in vzdrževanje treba prišteti še nadomestilo za uporabo cest (in zavarovanje vozila). Ob tem gre verjetno za strošek, ki ga večina voznikov plača s težkim srcem. To še zlasti velja za voznike avtomobilov z večjimi motorji. Ta dajatev v Sloveniji namreč znaša od 62 pa vse do 565 evrov. Stroški postopka so pri tem izključeni.

V Srbiji pa bodo po drugi strani že zelo kmalu svoj sistem določanja vrednosti dajatve temeljito prevetrili. Ta je v osnovi podoben slovenskemu, zdaj pa bodo pri izračunu upoštevali še vrednost vozila. In tako kot ta z leti pada, tako bo to upoštevano pri vsakoletnem plačilu dajatve.

Kot pojasnjuje srbski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in upravljanje z vodami, Branislav Nedimović, bo sprememba začela veljati z novim letom. Ob tem bodo od nje imel največjo korist lastniki vozil z motorji prostornine 2.000 ali več kubičnih centimetrov.

promet, srbija, avto promet, srbija, avto
Profimedia

Kot osnova za izračun davka bo tako še vedno veljala maloprodajna cena vozila, pri čemer pa bo za vozila, stara od pet do osem let, veljal popust v vrednosti 25 odstotkov. Za vozila, stara do 10 let, bo treba plačati 60 odstotkov prvotnega davka, za vozila, stara od 10 do 20 let, 40 odstotkov, za starejša vozila pa le še 20 odstotkov prvotnega davka.

Večina voznikov bo tako letno privarčevala več 10.000 dinarjev, kar je še zlasti za manj premožne posameznike dobra novica. Vsekakor pa to ne bo voda na mlin prodajalcem novih vozil. Novo nadomestilo za uporabo cest namreč voznikov ne bo spodbujalo k nakupu novih in novejših vozil (s sicer manjšimi in čistejšimi motorji), kar pa pomeni le počasen napredek k večji varnosti in čistejšemu zraku.