Ste nori na Dončića in košarko? Poglejte 5 top košarkarskih filmov na Netflixu

Magazin 06. Maj. 202208:30
Delite:
SAMUEL L. JACKSON
Foto: Profimedia

Košarkarska vročica je na vseh nivojih na vrhuncu. Luka Dončić se bori v končnici najmočnejše lige na svetu NBA, Cedevito Olimpijo v ligi ABA čaka polfinale z legendarnim klubom Crvena zvezda in celo državno prvenstvo v košarki počasi postaja zanimivo. In ker smo Slovenci narod smučarjev in košarkarjev, si boste brez dvoma z veseljem ogledali kakšen dober košarkarski film na Netflixu.

Na Netflixu je v resnici veliko košarkarskih filmov in še več dokumentarcev, tako rekoč o vsaki legendi lige NBA, brez dvoma si morate ogledate film o “bad boyu” Iversonu, odličen je Hoop Dreams, pa tragična zgodba Benji, o velikem talentu iz Čikaga, ki so ga umorili, malo preden je vstopil v NBA. Všeč sta nam tudi film Giants of Africa in Basketball or nothing. No, za začetek začnite s petimi uspešnicami, ki kraljujejo na vseh lestvicah najboljših filmih o košarki. In, ja, zagotovo bo kmalu na Netflixu tudi dokumentarec o našem Luki Dončiću, morda čez leto ali dve.

Trener Carter (2005)

Film, posnet po resnični zgodbi, govori o uspešnem trgovcu s športno opremo, ki sprejme delo trenerja fantovske košarkarske ekipe na svoji nekdanji srednji šoli. Njegovo delo ni lahko, saj mora fante prepričati o trdem delu in disciplini tako na igrišču kot v šolskih klopeh. V filmu, ki velja za enega najpopularnejših ‘košarkarskih’ igranih filmov, je vlogo trenerja Carterja sijajno upodobil Samuel L. Jackson.

The Last Dance – Zadnji ples (2020)

Dokumentarna serija v desetih delih se osredotoča predvsem na zadnjo šampionsko sezono 1997/98 najvplivnejšega, najpopularnejšega ter verjetno tudi najboljšega košarkarja vseh časov, Michaela Jordana. Serija med drugim dobro pokaže Jordanovo miselnost in karakterne značilnosti, kot so nepopustljivost, zagnanost, brutalna tekmovalnost in izjemna želja po zmagi, česarkoli se loti.

Space Jam (1996)

Simpatični igrano-animirani film, v katerem Michael Jordan priskoči na pomoč zajčku Dolgouhcu in drugim animiranim junakom, saj morajo zmagati na košarkarski tekmi proti ekipi Nezemljanov, ki jih vodi zlobni Swackhammer. Če jih ne premagajo, bodo za vse večne čase njihovi ujetniki na neznanem in neprijaznem planetu. Leta 2021 so posneli tudi drugi del filma z LeBronom Jamesom v glavni vlogi, ki pa ni prejel odličnih kritik.

Rucker50 (2016)

Dokumentarec so izdali ob 50-letnici najslavnejšega zunanjega košarkarskega igrišča na svetu, ki je v newyorškem Harlemu (Manhattan) v parku Rucker. Na njem so skozi leta na promocijskih tekmah svoje znanje prikazali tudi številni zvezdniki NBA, kot so Wilt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabbar, Julius “Dr. J” Erving, Allen Iverson, Kobe Bryant, Kevin Durant …

Amater (2018)

Igrani film o 14-letnem košarkarskem neverjetnem talentu in vseh pasteh in osebnih težavah, ki ga čakajo na poti do športnega zvezdništva, slave in seveda ogromno denarja. Na to temo bi lahko veliko povedal tudi naš velemojster Luka Dončić.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.