Ste slabe volje? Kako si lahko pomagate?

Magazin 07. Okt 202114:01 0 komentarjev
Anksioznost
Profimedia

Jesen ima zagotovo svoj čar, ki ga lahko opazimo predvsem v čudovito obarvani naravi, ki se pripravlja na mirovanje, a dnevi so vse krajši, hladnejši in pogosto tudi turobnejši. Tako se tudi marsikoga, ki je sicer poln življenjske energije, v tem času loti slaba volja in jesenska otožnost. Jo prepoznate?

Opazite lahko manjšo izgubo volje, nekaj tesnobnosti, nepojasnjeno zaskrbljenost, razdražljivost, pojavijo pa se lahko tudi težave s spanjem in utrujenost (vir). Vir prav tako navaja, da gre pri osebah, ki se spoprijemajo z jesensko otožnostjo, lahko za vzorec, ki se ponavlja vsako leto. Navajajo, da je eden izmed dejavnikov, ki vplivajo na ta pojav, prav zmanjšanje sončne svetlobe, kar lahko pripelje do padca ravni hormona serotonina, ki igra pomembno vlogo pri našem razpoloženju.

Kako si pomagati?

Izkoristite sončne dneve

Vir navaja, da se je dobro čim večkrat odpraviti v naravo in čim več časa preživeti zunaj ter čim bolj izkoristiti predvsem sončne dneve. Ker so dnevi krajši, se je priporočljivo zgodaj zbujati in jutra preživeti zunaj v gibanju.

Gibanju namenite vsaj 30 minut vsak dan

Gibanje je izjemnega pomena, saj je naše telo ustvarjeno zanj. Redna fizična aktivnost pozitivno deluje tako na naše telo kot tudi na počutje. Prav tako zmanjšuje tveganje za razvoj depresije, tesnobe, anksioznosti in pomaga do bolj kakovostnega spanca (vir). Fizična aktivnost ima zares celosten učinek, zato v svojo dnevno rutino vsekakor umestite obliko gibanja, ki je za vas najbolj primerna.

Profimedia

Začnite nekaj novega

V drugi polovici leta običajno začnemo nove projekte, udejanjimo ideje in načrte, ki smo jih skovali poleti ali morda že spomladi. Zato je jesen idealen čas, da začnete nekaj novega. Nekaj, kar ste si morda že daljši čas želeli poskusiti. Lahko je to nov hobi, nov tečaj, nov posel itn. Nov podvig bo povečal tudi vašo motivacijo in voljo do življenja.

Delajte na osebni rasti

Čeprav se nas jeseni lahko lotijo otožnost, tesnoba ali izguba volje, pa vse to lahko obrnemo v svojo korist in negativno razpoloženje preoblikujemo s pomočjo tehnik za osebno rast. Lahko se lotite pisanja pozitivnih afirmacij, vaj za sproščanje ali celo čuječnosti, saj nekatere raziskave pravijo, da naj bi čuječnost učinkovito pomagala obvladovati prav otožnost in anksioznost (vir).

Vsekakor je nadvse pomembno, da se v primeru večjih težav obrnete na ustreznega strokovnjaka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!