Ste zavistni ali ljubosumni? To lahko vpliva na vaše zdravje

Magazin 14. Jan 202406:33 0 komentarjev
zavist, ljubosumje, jeza
Foto: PROFIMEDIA

Osebe, ki drugim zavidajo uspeh ali so ljubosumne, imajo več možnosti, da zbolijo za okužbami, boleznimi srca, sladkorno boleznijo, čirom na želodcu ali visokim krvnim tlakom.

Kot piše portal N1 Zagreb, ki se sklicuje na The List, stres, ki ga povzroča zavist, vpliva na nivo hormonov in odpornost, zaradi česar lažje zbolimo.

Znanstveniki univerze v Čikagu so preučevali povezanost med zavistjo in boleznimi z analizo okoli 3.000 oseb, starih med 57 in 85 let, ki so morale oceniti svoje zdravstveno stanje in poročati o boleznih. Hkrati s tem so morali oceniti tudi svoj finančni položaj v primerjavi s sorodniki, prijatelji, sodelavci in sosedi. Analiza je pokazala, da so ljudje, ki so svoje finančno stanje v primerjavi z drugimi ocenili nižje, imeli več težav z zdravjem kot tisti, ki so bili prepričani, da so finančno trdnejši ali uspešnejši od ljudi, s katerimi so se primerjali. Najpogostejša težava so bile bolezni srca.

“Verjamemo, da je glavni psihološki mehanizem, ki stoji v ozadju, kronični stres, ki ga povzročajo vsakodnevno družbeno primerjanje, iz katerega se rojeva občutek manjvrednosti. Ta ponavljajoči se stres povzroča visok nivo stresnih hormonov, ki igrajo pomembno vlogo v razvoju določenih zdravstvenih stanj,” je pojasnila Genevieve Pham-Kanter s čikaške univerze.

Podobno je z ljubosumjem. Ljubosumje je pogosto čustvo, ki je v nekaterih primerih lahko celo koristno za odnose. Kot je za PureWow povedala psihiatrinja dr. Leela Magav, je “blago ljubosumje lahko zdravo, saj pomeni, da posameznik skrbi za svojega partnerja, ga ceni in ga ne želi izgubiti.” V nasprotju s tem pa lahko lahko nerazrešeno ljubosumje, ki se “zagnoji”, sčasoma opustoši vaše fizično zdravje, je povedala Magav.

Kot pojasnjuje portal Psych Central, lahko ljubosumje sproži hitrejši srčni utrip, tresenje in slabost, celo bruhanje, je pojasnil klinični psiholog dr. Joshua Klapow. Vse to je posledica odziva telesa na boj ali beg (angleško “fight or flight”), kot psihologi imenujejo odziv, ki se sproži, ko ste pod stresom ali ko vas je strah.

Če ljubosumje rutinsko povzroča stresni odziv telesa, lahko to povzroči tveganje, da boste pogosteje zboleli, saj je vaš imunski sistem prizadet, pa po pisanju portala The List poroča Medical News Today. Kronični stres zaradi ljubosumja lahko povzroči tudi številne druge fizične zdravstvene težave, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen, avtoimunske bolezni in okužbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!