Kako odpraviti plesen v stanovanju: pomagate si lahko z domačimi pripravki

Magazin 20. Dec 202214:15
plesen
PROFIMEDIA

Naravna sredstva za odstranjevanje plesni, ki jih lahko naredite sami.

Vlaga in plesen v stanovanju sta ne samo videti grdi, ampak sta lahko vzrok za številne bolezni dihal in različne vrste okužb. Poleg tega lahko vplivata na razvoj alergij. Če imate v hiši vlago ali plesen, se ju poskusite znebite z naravnimi sredstvi.

Olje čajevca

V steklenički z razpršilom zmešajte 450 mililitrov vode in dve čajni žlički olja čajevca. Dobro pretresite in razpršite po površinah. Predela potem ne obrišite s krpo. Vonj je sicer precej intenziven in se bo v vašem domu obdržal več dni.

Alkoholni kis

Alkoholni kis odstrani približno 90 odstotkov plesni in vlage. Kis nalijte v stekleničko z razpršilom in ga poškropite po prizadetih mestih. Pustite nekaj časa delovati. Ker ima precej močan vonj, lahko dodate nekaj kapljic eteričnega olja, najbolje limoninega, saj je dovolj močno, da zakrije neprijeten vonj po kisu. Po drugi strani pa ni tako močan, da bi negativno vplival na ljudi, občutljive na vonjave.

Soda bikarbona

Ta je že sama po sebi odlično čistilo, v tem primeru pa jo lahko zmešate s kisom ali vodo.

Grenivkine peške

V plastenko z razpršilom nalijte 450 mililitrov vode in 20 kapljic izvlečka grenivkinih pešk. Nato steklenico dobro pretresite, da se sestavine povežejo. Tekočino razpršite na problematična območja in pustite stati. Sredstva pozneje ni treba pobrisati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar