Strategija, ki jo lahko uporabite, če vam otrok nesramno odgovarja

Magazin 28. Sep 202119:30
večorganski vnetni sindrom simptomi
Profimedia

Povsem normalno je, da gre otrok skozi različne faze, tudi takšne, v katerih preizkuša potrpljenje staršev z nesramnim ugovarjanjem, odgovarjanjem ali kričanjem. Kaj lahko storite, če vam otrok nesramno odgovarja?

Staršem se običajno svetuje, naj občasno zavijanje z očmi in godrnjanje preprosto ignorirajo; če je otrok nespoštljiv, pa je treba jasno izraziti svoje stališče in določiti mejo.

Dr. Laura Markham, klinična psihologinja in avtorica knjige Peaceful Parent, Happy Kids: How to Stop Yelling and Start Connecting, meni, da ignoriranje provokativnega obnašanja pravzaprav ni dobra ideja.

“Ko je otrok razdražen in ugovarja, nam poskuša nekaj povedati. Če ga v tistem trenutku ne poslušamo, se bo razdraženost le stopnjevala,” pravi. Tudi pretirana starševska jeza ni v redu – to bo situacijo poslabšalo in vedenje, ki ga želite preprečiti, se bo ponavljalo, meni avtorica. Če se na otrokovo nesramnost tudi sami odzovemo nesramno in jezno, hranimo takšno vedenje. Postanemo zgled takšnega načina komuniciranja.

Vaš cilj je verjetno mirno vzpostaviti medsebojno spoštovanje …

Kako učinkovito ustaviti nespoštljivo obnašanje?

To lahko naredite tako, da ste otroku za zgled sami – da otroku pokažete spoštovanje, konstruktivno reševanje težav, istočasno pa podaste jasna pričakovanja glede tega, kako vaša družina komunicira.

Strategija v treh korakih:

1. korak

V pogovoru z otrokom bodite pozorni na svoj besednjak in pokažite spoštovanje (pa čeprav vas otrok spravlja ob pamet). Ko opazite, da ste začeli kritizirati in/ali povzdigovati glas, se ustavite. Prav tako se ne bojte postaviti meje, a to šele takrat, ko boste lahko govorili mirno in spoštljivo.

2. korak

Ničesar ne jemljite osebno. Opomnite se, da se vaš otrok še vedno uči samokontrole, trenutno pa ima težavo, zaradi katere izgublja potrpljenje.

Otroku pokažite, da razumete njegove občutke in da ima težavo (če je primerno, mu ponudite pomoč), čeprav ga morate hkrati opozoriti, naj pazi na ton.

Ko otrok ve, da ga starš spoštuje in podpira, bo dobro premislil, katere besede uporabiti.

Najboljši način, kako izboljšati komunikacijo z otrokom, pa je, da vsak trenutek izkoristite za povezovanje. Poskrbite, da boste vsak dan preživeli sami z otrokom vsaj 15 minut in mu v tem času namenili popolno pozornost.

3. korak

Če je otrok nespoštljiv, ostanite mirni in mu jasno pojasnite pričakovanja glede njegovega obnašanja in načina, kako vas obravnava.

“Vidim, da si zelo jezen name. Vem, da si zelo želiš, da ti dovolim … Seveda hočem vedeti več o tem, vendar to ne bo šlo, dokler me tako napadaš. Pogovoriva se, ko bova oba mirna.”

Nobeno presenečenje ni, da se otroci primernega vedenja učijo z zgledom. Seveda bo včasih njihovo vedenje tudi takšno, kot ga vidijo v šoli ali v filmih. Toda če postavite jasne meje in pokažete, kako se vesti do ljudi okoli sebe, in če to tudi sami upoštevate vztrajno in dosledno, bo otrok to na koncu vedenje sprejel in usvojil.

Prirejeno po Dr. Laura Markham – Aha, Parenting