Katere so 3 najkoristnejše dejavnosti za zmanjšanje tveganja za zgodnjo smrt

Magazin 05. Sep 202207:52 0 komentarjev
tenis
PROFIMEDIA

Želite imeti dolgo in zdravo življenje? Izberite dejavnost, v kateri uživate, in se začnite gibati. Izberite karkoli – tek, plavanje, tenis, kolesarjenje, golf, športe z loparji ali celo hojo, kaže nedavno objavljena študija.

Nova študija, objavljena v nedavno v reviji JAMA Network Open, kaže, da prostočasne dejavnosti zmanjšujejo tveganje za zgodnjo smrt, pa tudi za smrt zaradi bolezni srca in ožilja ter raka.

V študiji ameriškega nacionalnega onkološkega inštituta so analizirali odgovore več kot 272.000 ljudi, starih od 59 do 82 let, ki so izpolnili vprašalnike o svojih prostočasnih dejavnostih. Gre za del longitudinalne študije o povezavi med prehrano in zdravjem – National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study.

Raziskovalci študije so udeležence spremljali približno dvanajst let, preučevali njihove zdravstvene kartoteke in spremljali podatke o smrti zaradi raka, bolezni srca in drugih vzrokov. Smernice za telesno dejavnost v Združenih državah Amerike priporočajo, da ima odrasli Američan vsak teden od 2,5 do 5 ur aerobne telesne dejavnosti zmerne intenzivnosti ali od 1,25 do 2,5 ure intenzivne aerobne telesne dejavnosti.

Raziskovalci so ugotovili, da je bila vsaka aerobna dejavnost, ki se izvaja v priporočenem obsegu časa na teden, povezana s 13 odstotkov manjšim tveganjem za smrt zaradi kateregakoli vzroka, tveganje pa je bilo večje pri tistih, ki se niso ukvarjali z nobeno dejavnostjo.

Loparji, tek in hoja

Ukvarjanje s športi z loparji je imelo najboljše rezultate v povezavi s srčno-žilnimi težavami: tveganje za smrt zaradi bolezni srca se je zmanjšalo za 27 odstotkov, tveganje za zgodnjo smrt pa za 16. Največje zmanjšanje tveganja za raka (19 odstotkov) je bilo povezano s tekom, tek je za 15 odstotkov zmanjšal tveganje za zgodnjo smrt, so navedli v študiji.

Po športih z loparji in teku je bila hoja najkoristnejša za zmanjšanje tveganja za zgodnjo smrt, je pokazala študija.

Vse preučevane dejavnosti so bile povezane z nekoliko manjšim tveganjem za smrt.

“Ukvarjanje s katerokoli dejavnostjo je bilo povezano z manjšo umrljivostjo v primerjavi z ‘neukvarjanjem’ z nobeno dejavnostjo,” je zapisala avtorica študije Eleanor Watts, podoktorska sodelavka na področju epidemiologije na nacionalnem onkološkem inštitutu, ki je del nacionalnega inštituta za zdravje.

Študija je pokazala le povezavo, ne pa tudi vzroka in posledic, piše CNN.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!