Študija: zaradi kave vam ne bo razbijalo srce

Magazin 20. Jul 202111:40 0 komentarjev
Kava
PROFIMEDIA

Vas skrbi, da vam bo zaradi kave srce razbijalo in ne na dober način? Nova študija kaže, da uživanje vašega dnevnega goriva ne bo povzročilo razbijanja srca oziroma srčne aritmije kot temu pravijo zdravniki.

Pravzaprav je običajno uživanje kave povezano z manjšim tveganjem za razvoj aritmije, kot je atrijska fibrilacija, je pokazala študija.

Študija, objavljena v ponedeljek v reviji JAMA Internal Medicine, je v triletnem obdobju analizirala porabo kave pri več kot 386.000 ljudeh in jo primerjala s stopnjami srčne aritmije, ki lahko vključuje tudi atrijsko fibrilacijo.

Glede na demografske podatke, življenjske navade in bolezni ter stanja, ki bi lahko povzročila srčno aritmijo, je bila “vsaka dodatna zaužita kava povezana s 3 odstotki manjšim tveganjem za pojav aritmije”, je zapisal specialist za aritmijo dr. Gregory Marcus, profesor na oddelku za kardiologijo na Univerzi Kalifornije v San Franciscu.

Kaj nam pove “gen za kavo”

Raziskovalci so preučevali tudi gene, za katere je znano, da so povezani s tresenjem zaradi kofeina.

Gen CYP1A2, včasih imenovan tudi “gen za kavo”, pomaga pri presnovi kofeina. Ljudje s popolnoma delujočim genom kavo presnavljajo normalno. To pomeni, da lahko večinoma pijejo kavo brez slabega učinka.

Ko pa ta gen mutira, se lahko hitrost, s katero telo presnavlja kavo, upočasni, učinek kave pa lahko zdrži dlje ali jo občutimo hitreje.

Študija v svoji genetski analizi ni odkrila nobene pomembne povezave med moteno presnovo kave in tveganjem za aritmijo.

Domneva, da kava povzroča močnejše razbijanje srca, se je rodila iz starejših, majhnih študij, vključno s študijo, ki se je v celoti osredotočila na moške zdravnike, so zapisali Marcus in člani njegove ekipe s kalifornijske univerze v San Franciscu.

Danes ima znanost drugačen pogled. Pravzaprav je “pregled 201 metaanaliz ugotovil, da je zmerno uživanje kave verjetno bolj koristno kot škodljivo za zdravje”, je zapisal Marcus.

Študija je pokazala tudi številne “potencialne koristi kofeina in kave za zdravje, na primer zmanjšanje možnosti za rakve bolezni, diabetes, bolezni srca in ožilja ter zmanjšanje smrtnosti na splošno”.

Avtorica: Sandee LaMotte, CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!