Sveti Primož (in sv. Peter) nad Kamnikom – lep izlet tudi za družine

Magazin 05. Dec 202106:30 0 komentarjev
Sveti Primož
DDD

Sv. Primož (826 m) je priljubljena izletniška točka in tudi romarska pot v bližini Kamnika. Pot zmorejo tudi otroci, le malce jih zabavajte med hojo, da ne bodo preveč tarnali nad svojo pohodniško usodo.

Za domačine, Kamničane, je Primož to, kar je za Ljubljančane Šmarna gora. Na vrhu, s katerega se ponuja izjemen razgled na okoliške hribe ter Ljubljansko kotlino pod njimi, stojijo gotska cerkvica Sv. Primoža in Felicijana, slikovita cerkvica Sv. Petra, prostostoječi zvonik, renesančna osmerokotna Marijina kapela in mežnarija ter gospodarsko poslopje.

Sveti Primož
DDD

Kompleks je med najpomembnejšimi zaključenimi spomeniškimi celotami v Sloveniji. Na vrh se po lahki in označeni poti povzpnete iz Stahovice pri Kamniku. Do Sv. Primoža boste potrebovali dobro uro.

Z vrha sv. Primoža je mogoče pohod po dveh poteh podaljšati na Veliko Planino. Do visokogorske planote boste v obeh primerih porabili približno dve uri dobre hoje.

Višinska razlika od Calcita do vrha je okoli 400 metrov, tako da boste res le prijetno utrujeni, otroci pa bodo zvečer hitreje zaspali.